FOTO: Polovicu kodanskej burzy zničili plamene, oheň ešte stále tlie. Vzácne obrazy zachraňovali hasiči aj okoloidúci

ta3/ČTK
17.4.2024 11:54

Polovica historickej budovy burzy v Kodani v utorok úplne vyhorela a zostali z nej len obvodové múry. Renesančná stavba prišla aj o svoju známu vežu, ktorá bola symbolom dánskeho hlavného mesta. S odvolaním sa na dánske úrady o tom informovala agentúra Reuters. Podľa nej na niektorých zle dostupných miestach požiar stále nebol uhasený.

Denmark_Fire255869.jpg
TASR/AP

Zachránili zhruba polovicu

Zhruba polovicu 400 rokov starej budovy, postavenej v štýle holandskej renesancie, sa podarilo zachrániť. Aj táto časť ale utrpela veľké škody, pretože ju hasiči intenzívne oblievali vodou.

Z druhej polovice starej burzy zostala podľa predstaviteľa kodanských hasičov Franka Triera Mikkelsena len prázdna schránka s obvodovými múrmi. "Všetko, čo tvorilo jednotlivé poschodia, všetky vnútorné stavebné konštrukcie ľahli popolom," vyhlásil Mikkelsen.

Zachraňovali obrazy

Vďaka hasičom aj náhodným okoloidúcim sa z budovy podarilo vyniesť vzácne historické predmety, vrátane rozmerných obrazov. "Vnútri zostali tisíce predmetov, ale tie najdôležitejšie boli podľa môjho názoru zachránené," povedal Brian Mikkelsen, šéf Dánskej obchodnej komory, ktorá v súčasnosti budovu vlastní.

V sutinách hasiči stále nachádzajú "tlejúce vrecká" a predpokladajú, že hasiace práce potrvajú minimálne do štvrtkového rána.

Pozrite si reportáž zo 16. apríla, keď začala horieť kodanská burza.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok