FOTO: Dubaj je pod vodou. Emiráty zasiahli silné búrky, voda zaplavila ulice aj rušné letisko

ta3/TASR
17.4.2024 08:42 , Aktualizované: 17.4.2024 22:43

Silné búrky sa v utorok prehnali Spojenými arabskými emirátmi (SAE). Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a rušné letisko v Dubaji. Informuje o tom agentúra AP.

Miestne média označili silný dážď za "historickú poveternostnú udalosť", ktorá prekonala "všetko, čo bolo v krajine zdokumentované od začiatku meteorologických meraní v roku 1949".

Silné búrky

Búrky zasiahli Dubaj v noci na utorok, pričom sa zintenzívnili v utorok o 9:00 miestneho času a počas dňa neutíchali. Miestne meteorologické úrady v utorok večer uviedli, že za uplynulých 24 hodín spadlo v meste viac ako 142 milimetrov zrážok.

Na Medzinárodnom letisku Dubaj, ktoré je z pohľadu medzinárodnej dopravy najrušnejšie na svete, spadne za rok v priemere 94,7 milimetra zrážok, pripomína AP. Letisko bolo v utorok večer pre záplavy nútené pozastaviť prílety. Narušená bola aj prevádzka dubajského metra, keď voda zaplavila stanice.

Obmedzenia na letisku

Letisko dnes ráno vyzvalo cestujúcich, aby na letisko nejazdili kvôli záplavám, ktoré postihli toto najľudnatejšie mesto Spojených arabských emirátov (SAE). Domáce aerolinky Emirates ráno oznámili, že pozastavili odbavovanie cestujúcich až do polnoci. Podľa štátnej tlačovej agentúry WAM boli utorkové dažde v krajine najsilnejšie za najmenej 75 rokov. Bleskové záplavy si v SAE vyžiadali jednu obeť, 18 ľudí kvôli dažďom v nedeľu zomrelo v Ománe.

"Emirates pozastavujú odbavovanie cestujúcich, ktorí odlietajú z DXB od 8:00 17. apríla až do polnoci, kvôli prevádzkovým problémom spôsobeným zlým počasím a stavu ciest," uviedli aerolinky Emirates na sieti X.

Medzinárodné letisko v Dubaji neskôr odporučilo cestujúcim nejazdiť na letisko, pokiaľ to nie je nutné. "Lety sú naďalej oneskorené a odložené. Prosím skontrolujte si stav svojho letu u svojho dopravcu, snažíme sa obnoviť prevádzku, čo najskôr to pôjde," napísalo DXB. Cestujúci, ktorí sú už na letisku, budú odbavení, ale aj dnes sa očakávajú oneskorenia v odletoch aj v príletoch.

Ďalšie obmedzenia

Niektoré školy v SAE pre búrky zatvorili a štátnym zamestnancom odporučili, aby pracovali z domu. Miestne úrady vyslali do ulíc a na diaľnice cisterny na odčerpanie vody.

Polícia v emiráte Rás al-Chajmá na severe krajiny informovala o smrti 70-ročného muža, ktorého vozidlo strhla záplavová voda. Najviac zrážok, 145 milimetrov, spadlo v utorok v emiráte Fudžajra na východnom pobreží SAE.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok