Blaha avizuje riešenie najmä chlebových tém. Populistický vlak, ktorý koalícia rozbehla, sa nedá zastaviť, varuje Hlina

ta3
16.4.2024 22:25

V relácii Král na ťahu sa stretli poslanci Ľuboš Blaha (Smer-SD) a Alojz Hlina (SaS). V relácii sa venovali najnovším návrhom v parlamente, ale aj konsolidácii verejných financií či otázke eurofondov.

kral na tahu
ta3

Legislatívna smršť v parlamente

V parlamente je na programe vyše sto bodov. Premiér avizoval legislatívnu smršť. Podľa Blahu chcú pomôcť tím najslabším – seniorom. „Zároveň musíme aj produkovať ako Slovensko, preto máme viacero zákonov, ktoré majú podporiť hospodársky rast,“ dodal Blaha.

Zároveň chcú podľa jeho slov spraviť poriadok s mimovládkami. „Musí byť ďaleko väčšia transparentnosť pri politických mimovládkach, ktoré de facto robia politiku a ideologickú činnosť.“

Hlina tvrdí, že veci na Slovensku nefungujú a „populistický vlak“, ktorý koalícia rozbehla, sa nedá zastaviť. Pripomenul, že Slovensko je na hrane ekonomického kolapsu. Dodal, že vláda má aj mocenský problém a nevedia zvoliť predsedu parlamentu. Podľa Hlinu je to preto, že nevedia poskladať 75 hlasov. „Máte obrovské problémy a prekrývate to pseudotémami typu mimovládky.“

Blaha reagoval, že post predsedu parlamentu si v koalícii vyriešia pravdepodobne po eurovoľbách, no teraz budú riešiť najmä „chlebové témy“.

Šetrenie financií štátu

Konsolidáciu verejných financií chce koalícia dosiahnuť prostredníctvom dane na sladené nápoje aj vyššieho zdanenia nikotínových výrobkov. „Ministerstvo financií má asi ďalších 90 opatrení, ktoré musíme prediskutovať na koaličnej rade a o tých potom, keď sa dohodneme, budeme informovať verejnosť,“ priblížil Blaha.

Hlina reagoval, že sa na stránke výdajov vláda „brutálne“ rozbehla. „A na stránke príjmov tu hovoríte, že zaťažíte Kofolu zvýšenou daňou. To koľko vám pomôže,“ spytuje sa Hlina. Kritizoval, že sa odvody neodpúšťajú farmárom, ktorí celý deň pracujú.

Premiér Fico pri šetrení financií avizoval aj prepúšťanie v štátnej správe. „Budeme sa snažiť zbaviť štát darmožráčov, ktorí tu fungovali počas Ódora, Hegera a týchto ďalších,“ dodal Blaha. Peniaze sa podľa neho posielali na očkovaciu lotériu či do mimovládok. „Potom neboli peniaze na seniorov, ktoré dneska vieme nájsť.“

Odstrel medveďov

Na margo zákona o odstrele medveďom Blaha dodal, že problémy s touto šelmou môžu vyriešiť tým, že 500 metrov od intravilánu obce „dáme možnosť poľovníkom, aby ich strieľali.“ „Dajme viacej možností tým ľuďom, ktorí sa vyznajú v lese z konkrétnej praktickej skúsenosti, než nejakým mudrlantom z Progresívneho Slovenska a podobných mimovládok, ktoré v živote neboli v lese,“ tvrdí podpredseda parlamentu.

Celú reláciu Král na ťahu si môžete pozrieť nižšie:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok