Česká iniciatíva nabrala na obrátkach. Do roka by mohla zohnať ďalší milión kusov munície pre Ukrajinu

ta3/ČTK
16.4.2024 18:47

Vďaka českej iniciatíve na nákup munície pre Ukrajinu sa už zaobstaralo 500-tisíc kusov delostreleckej munície a nie je dôvod, prečo by to do roka nemohol byť ďalší milión. Český premiér Petr Fiala, ktorý je na dvojdňovej návšteve USA, to v utorok povedal v Hudsonovom inštitúte, konzervatívnom americkom think tanku.

Vo svojom prejave, v ktorom okrem iného hovoril o československých skúsenostiach s komunizmom, o invázii vojsk Varšavskej zmluvy na čele so sovietskou armádou v roku 1968 a o význame NATO, Fiala vyzdvihol doterajšiu českú pomoc Ukrajine a predstavil prítomným českú muničnú iniciatívu.

"Som rád, že v tejto chvíli sa k našej iniciatíve pripojilo už približne dvadsať krajín - od Kanady, Nemecka a Holandska až po Poľsko. Vďaka nim teraz môžeme poskytnúť 500 000 kusov delostreleckej munície," povedal český premiér. "Neexistuje dôvod, prečo by sme v nasledujúcich 12 mesiacoch nemohli dodať ďalší milión kusov," dodal.

Know-how, kontakty a skúsenosti

Český premiér označil iniciatívu v oblasti munície za snahu zabezpečiť nákup munície z tretích krajín, kým západné krajiny nevyrobia dostatok munície. "Máme know-how, kontakty a skúsenosti," poznamenal Fiala.

Premiér označil Českú republiku za schopného a spoľahlivého spojenca s rozvinutým obranným priemyslom a dobrými obchodnými kontaktmi vo svete. Pripomenul tiež československé dodávky zbraní mladému izraelskému štátu v roku 1948.

Nákup munície ocenil aj prezident

Český prezident Petr Pavel v utorok počas návštevy Zlínskeho kraja ocenil, že česká iniciatíva na nákup munície pre Ukrajinu nabrala na obrátkach. Minulý týždeň uviedol, že Česká republika už identifikovala viac ako milión kusov munície, ktorú by mohla nakúpiť v krajinách mimo EÚ pre krajinu, ktorá už viac ako dva roky odoláva ruskej ozbrojenej agresii.

Fiala začal svoju dvojdňovú návštevu Spojených štátov v pondelok v sídle Ústrednej spravodajskej služby (CIA), počas ktorej ho sprevádzali šéfovia všetkých troch českých spravodajských služieb. Stretol sa tiež so svojimi krajanmi a večer s prezidentom USA Joeom Bidenom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok