Po finančnom úspechu sú v strate. Firma U. S. Steel Košice prerobila v roku 2023 desiatky miliónov eur

ta3/TASR
16.4.2024 15:18

Spoločnosť U. S. Steel Košice vykázala v roku 2023 čistú stratu 31 miliónov eur. Rok pred tým dosiahla pritom čistý zisk 332 miliónov eur. Košické oceliarne o tom informovali vo výročnej správe za minulý rok.

Odborári v košickom U. S. Steel vyhlásili štrajkovú pohotovosť, nedohodli sa na kolektívnej zmluve
TASR/František Iván

"Strata v roku 2023 bola spôsobená najmä nepriaznivými obchodnými podmienkami, nižšími priemernými predajnými cenami všetkých produktov a inflačnými vplyvmi. Tieto negatívne vplyvy boli čiastočne kompenzované poklesom nákladov na suroviny, nižšími prevádzkovými nákladmi a nákladmi na energie, nižšími ostatnými nákladmi, najmä variabilnými mzdovými nákladmi a posilnením eura voči americkému doláru," uviedla spoločnosť.

Tržby a ostatné príjmy boli vlani na úrovni 3,756 miliardy eur. Z hľadiska množstva ocele hutnícky podnik vyrobil 3,987 ton brám. Na konci minulého roka mali košické oceliarne 7712 zamestnancov.

Spotreba ocele klesla

"V náročných podmienkach spôsobených pokračujúcou vojnou na Ukrajine, zvýšenými nákladmi na energie a náročným prostredím priemyselnej výroby na celom kontinente dosiahol tím spoločnosti USSK dobré finančné výsledky, prevádzkovú dokonalosť a pozoruhodné výsledky v oblasti bezpečnosti," uviedol v správe prezident U. S. Steel Košice, s.r.o., James E. Bruno.

Klesajúci trend v reálnej spotrebe ocele koncových výrobcov bude podľa spoločnosti spomaľovať oživenie v oceliarenskom sektore, ktoré sa zatiaľ očakáva v tomto roku. Na základe aktuálne predpokladaného vývoja hospodárstva a priemyslu EÚ sa predpokladá, že zjavná spotreba ocele sa v roku 2024 zvýši o 5,6%.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok