GLOBSEC zaznamenal nárast záujmu o eurovoľby, ukázal prieskum. Ľudia si začínajú uvedomovať dôležitosť EÚ (+ grafy)

ta3/GLOBSEC
16.4.2024 15:19 , Aktualizované: 16.4.2024 15:40

Prieskum mimovládnej organizácie GLOBSEC z februára poukazuje na potenciálny nárast volebnej účasti v porovnaní s predchádzajúcimi voľbami do Európskeho parlamentu v regióne strednej a východnej Európy, píše sa v tlačovej správe. Dáta boli zbierané v deviatich krajinách vrátane Bulharska, Česka, Estónska, Maďarska, Lotyšska, Litvy, Poľska, Rumunska a Slovenska.

Europarlament
TASR/Jaroslav Novák
Anketa

Plánujete voliť vo voľbách do Európskeho parlamentu?

Áno
- %
Nie
- %
Nie som spokojný/á s výberom kandidátov
- %
Ešte som nad tým nerozmýšľal/a
- %
Neviem sa vyjadriť
- %
Celkovo hlasov: 2122

Prekročí sa hranica 50 percent?

Prieskum naznačuje, že účasť vo voľbách do EP v regióne strednej a východnej Európy by mohla byť vyššia ako kedykoľvek predtým. Napriek extrémne nízkej miere účasti v roku 2019, keď sedem krajín zaznamenalo účasť pod 50 %, najnovšie údaje GLOBSEC-u naznačujú vyššiu účasť, odvoláva sa organizácia.

Z prieskumu vyplýva, že v štyroch z deviatich krajín viac ako polovica respondentov vyjadrila jednoznačný zámer zúčastniť sa nadchádzajúcich volieb do EP.

GLOBSEC Volebné zámery v roku 2024 a hlasovanie v roku 2019

Keď sa vezmú do úvahy tých, ktorí uviedli, že by „skôr“ išli voliť, všetky skúmané krajiny by potenciálne mohli prekročiť hranicu 50 % volebnej účasti.

Tento posun podľa organizácie odráža rastúce povedomie občanov strednej a východnej Európy o dôležitosti EÚ, a najmä dosahu činnosti EP na ich život.

Potenciál na vysokú účasť

Prieskum odhaľuje zmiešané nálady na Slovensku v súvislosti s voľbami do Európskeho parlamentu 2024. Iba 21 % respondentov vyjadrilo jednoznačný zámer ísť voliť, pričom významná časť občanov zostáva váhavá alebo ľahostajná.

Nárast záujmu o voľby je pozoruhodný v Maďarsku. Podobne aj výsledky prieskumu v Česku ukazujú nárast v záujme o účasť v porovnaní s predchádzajúcimi voľbami, zatiaľ čo v Litve medzi respondentmi pretrváva opatrnejší prístup.

GLOBSEC Zdôvodnenie hlasovania na Slovensku
volby ep 3.png GLOBSEC Zdôvodnenie neúčasti vo voľbách na Slovensku

Voľby do EP 2024 v regióne strednej a východnej Európy majú potenciál dosiahnuť doteraz najvyššiu volebnú účasť a posilniť tak legitimitu nového parlamentu.

Tento prieskum sa uskutočnil vo februári 2024 v deviatich krajinách strednej a východnej Európy (Bulharsko, Česko, Estónsko, Maďarsko, Lotyšsko, Litva, Poľsko, Rumunsko, Slovensko) na reprezentatívnej vzorke tisíc respondentov v každej krajine, dodal GLOBSEC.

Pozrite si Štúdio ta3 o tom, že sa voľby do EP blížia:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok