Michelko uspel, Fond na podporu umenia bude fungovať inak. Rozhodovať budú nominanti rezortu kultúry, nie odborníci. Fond promptne reagoval

ta3/TASR
16.4.2024 14:08 , Aktualizované: 16.4.2024 16:31

Finálne rozhodovanie o udelení dotácií Fondu na podporu umenia (FPU) má prejsť z odborných hodnotiacich komisií na rozšírenú radu fondu, v ktorej budú mať prevahu nominanti Ministerstva kultúry SR.

Roman Michelko
ta3/Roman Michelko

Výbor Národnej rady SR pre kultúru a médiá na utorkovom rokovaní odobril pozmeňovací návrh, s ktorým prišiel predseda výboru Roman Michelko (SNS).

Rada bude zložená z autorít

Odborné hodnotiace komisie v jednotlivých oblastiach podpornej činnosti FPU budú mať status poradného orgánu, na ktorého stanovisko rada prihliada, no nie je pre ňu záväzné. Súčasne sa zvyšuje počet členov rady z deviatich na 13, pričom sa toto číslo dosiahne navýšením počtu členov rady, ktorých nominuje bez návrhu rezort kultúry.

"Predpokladám, že 92 - 93 percent odporúčaní komisií ostane bez zásahov," upozornil Michelko. Ozrejmil, že rada zložená z nespochybniteľných autorít má mať právomoc odvolacieho orgánu, ktorý dokáže zvrátiť "do očí bijúce" absurdity. K takým podľa Michelka v minulosti dochádzalo. "V rozprave v parlamente budem ilustrovať príklady takýchto rozhodnutí," vyhlásil. Argumentuje tiež názorom značnej časti kultúrnej obce nespokojnej s doterajším fungovaním FPU.

Opozícia je proti

Voči návrhu sa už minulý týždeň ohradili zástupcovia opozície, v zmenách vidia de facto zrušenie verejnoprávneho charakteru podporného fondu a zrušenie princípov nezávislého rozhodovania o dotáciách. "Tieto návrhy nás vracajú do čias mečiarizmu," uviedla na utorkovom rokovaní členka výboru Dana Kleinert (PS).

Člen výboru Roman Malatinec (Hlas-SD) uviedol, že zmeny chápe ako snahu zaviesť jasne stanovený systém a možnosť odvolacieho inštitútu, ktorý prispeje k transparentnému rozhodovaniu o verejných prostriedkoch. Je za nájdenie konsenzu výboru. "Viem si v tejto súvislosti predstaviť napríklad rozšírenie rady aj o zástupcov samosprávnych združení, ako SK8 či ZMOS," uviedol.

Výbor napokon Michelkov návrh rátajúci aj s navýšením rozpočtu FPU o 200-tisíc eur väčšinou hlasov odporučil na schválenie v pléne.

Pozrite si archívnu reportáž z 1. apríla o dotáciách pri rekonštrukcii hradov:

Reakcia fondu

Fond na podporu umenia vníma konštruktívnu kritiku o fungovaní inštitúcie, oblastiach podpory a jej pravidlá diskutuje so všetkými zainteresovanými stranami, píše sa v tlačovej správe.

Predložený návrh členom rady dáva možnosť rozhodnúť o (ne)pridelení dotácie. Nejde o prenos existujúcej kompetencie, ale o vytvorenie novej kompetencie, poukazuje fond.

„V súčasnom znení zákona je rozhodnutie riaditeľa len technickou záležitosťou, keďže nemôže rozhodnúť v rozpore s odporúčaním odbornej komisie. Takýto mechanizmus je zárukou kvalifikovaných rozhodnutí na základe znalosti problematiky aj príslušného prostredia. Členovia a členky rady takýmito detailnými znalosťami každej z oblastí podpory nedisponujú,“ priblížil fond v tlačovej správe.

Návrh ďalej neprimerane koncentruje rozhodovacie právomoci do rúk jedného orgánu fondu – Rady. Na základe novej kompetencie môže rada rozhodnúť aj v rozpore so stanoviskom odbornej komisie bez akéhokoľvek obmedzenia. Pozmeňovací návrh dáva rade kompetenciu svojvoľne menovať a rušiť odborné komisie. Nie je však uvedené za akých pravidiel a v akých prípadoch bude disponovať takouto kompetenciou.

„Diskusia o tom, čo je najlepší model pre podporu kultúry a umenia z verejných zdrojov neustále prebieha ako u nás, tak aj v zahraničí. Radi by sme k diskusii založenej na dátach prispeli aj so zapojením odbornej verejnosti, zástupcov jednotlivých kultúrnych a umeleckých sektorov, štátnych orgánov a inštitúcií. Považujeme totiž za dôležité, aby sme k riešeniam prichádzali na základe spoločnej diskusie, keďže aj z našej slovenskej histórie vieme, aké to je, keď sa rozhoduje „o nás bez nás“, dodal fond v tlačovej správe.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok