Šelma ich hrýzla, na pomoc čakali celí od krvi. Medveď na Poľane útočil až dvakrát, Tomáš opísal boj o prežitie

ta3/Katarína Žgrlíková
16.4.2024 15:39

V nedeľu 14. apríla napadol medveď na Poľane dvoch mužov. A to nielen raz, ale dokonca dvakrát. Tomáš, jeden z turistov, popísal stret so šelmou. Informuje o tom web hiking.sk.

medveď laba
Profimedia (ilustračná fotografia)

Časť túry muži neabsolvovali po vyznačených chodníkoch, no v Chránenej krajinnej oblasti Poľana platí len druhý stupeň ochrany, s výnimkou rezervácií, takže sa tam mohli pohybovať voľne. 

Nepočuli ho

Tomáš, jeden z mužov, opísal incident s medveďom na Želobudskej skalke. “Zrazu som počul pod sebou šuchot, pod tým bralom a v momente sa objavil medveď. Zrejme tam mal nejaké ležovisko, či aj brloh, to neviem. Do desiatich sekúnd sa medveď vydriapal strmým zrázom pomedzi skaly ku mne. Kamarát medzitým telefonoval, takže vôbec nezaregistroval, že sa tam rúti medveď, iba som na neho kričal," povedal pre hiking.sk.

Tomáš stál blízko stromu, a aby sa zachránil, vyliezol naň. Medveď sa mu však zahryzol do lýtka a nechcel ho pustiť. Muž kričal na kamaráta, medveď od neho odišiel a vrhol sa na druhého muža. Toho šelma pohrýzla do tváre tesne nad okom.

Vrátil sa a znovu zaútočil

Medveď Tomášovi prehryzol telefón, ktorý mal vo vrecku nohavíc, čím ho znefunkčnil. Zviera sa vrátilo pod skalu, preto si Tomáš vypýtal telefón od kamaráta a zavolali pomoc. Keď vytočili 112, medveď sa vrátil pod druhýkrát. 

"Našťastie som mal na chrbte väčší model batoha, pritiahol som si ho, skrčil sa a batoh si vytiahol ku hlave, aby som mal chránený krk a držal si ho oboma rukami. Vtedy ma pohrýzol do oboch ramien a keď som sa prestal hýbať, odišiel odo mňa opäť ku kamarátovi," opísal dramatický zážitok napadnutý muž, ktorý vedel, ako sa zachovať, keďže mali v práci náhodou školenie od zásahového tímu pre medveďa.

Pozrite si reportáž o útoku zo 14. apríla:

Kým sa po oboch útokoch muži spamätali, medveď tam už nebol. Z operačného strediska im zavolali, aby potvrdili svoju polohu.

Tomáš spomenul, že na vrtuľník čakali dvadsať minút, tak si medzitým poobväzovali rany. Báli sa, že ich medveď nájde po pachu a znovu zaútočí. Zároveň s vrtuľníkom vyrazil aj zásahový tím pre medveďa hnedého, ten išiel autom.

Tomáša by mali z nemocnice pustiť čoskoro, jeho kamarát musel podstúpiť operáciu, preto zostane v nemocnici o niečo dlhšie, píše portál hiking.sk.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok