Zákon o RTVS je hotový, oznámila Šimkovičová. Podľa nej sa navráti verejnoprávnosť televízie a rozhlasu

ta3/Katarína Žgrlíková/TASR
16.4.2024 11:39 , Aktualizované: 16.4.2024 12:39

Ministerka kultúry Martina Šimkovičová v utorok oznámila dokončenie nového zákona o Slovenskej televízii a rozhlase. Je presvedčená, že nový návrh zákona posilní verejnoprávnu funkciu televízie a rozhlasu v krajine.

Šimkovičová
TASR/Pavel Neubauer

Zákon chce ministerka predložiť na vláde budúci týždeň, kde následne prejde legislatívnym procesom. Informovala o tom na sociálnej sieti Instagram.

"Návrh je plne v súlade s európskou legislatívou a verím, že televízia a rozhlas si budú opäť plniť svoju verejnoprávnu funkciu," vyjadrila sa Šimkovičová.

Dohodu na upravenom znení zákona po spoločných medzirezortných a koaličných rokovaniach oznámil v pondelok minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS).

Pripomienky

K pôvodnému návrhu zákona, ktorý MK predložilo ešte 11. marca, prišlo v marci v rámci medzirezortného pripomienkového konania 327 pripomienok, z toho 42 hromadných. Okrem zástupcov verejnosti ich formulovali tiež politické strany i kultúrna platforma.

Nový zákon z dielne rezortu kultúry nerozdeľuje súčasnú RTVS, prináša však zmenu v kreovaní orgánov telerozhlasu. Zmeny zákona už dlhšie kritizuje nielen opozícia, ale aj občianska verejnosť a zamestnanci verejnoprávnej televízie.

Pozrite si tlačovú besedu ministerky Šimkovičovej z marca:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok