FOTO: Symbol Kodane bol v plameňoch, nešťastie prirovnali k Notre-Damu. Veža historickej burzy sa zrútila

ta3/Soňa Búranová/ČTK/TASR
16.4.2024 10:13 , Aktualizované: 16.4.2024 19:20

V Kodani horela historická burza cenných papierov, jedna z najznámejších budov dánskeho hlavného mesta. Veža sa už zrútila, jej pád zachytila kamera. Neboli hlásené žiadne zranenia. Informuje o tom agentúra Reuters.

Kodaň
TASR

Kodanský Notre-Dame

Historická budova zo 17. storočia, ktorej veža bola tvarovaná ako prepletené chvosty štyroch drakov, bola v čase požiaru v rekonštrukcii. Okolo nej bolo postavené lešenie. Zrútená 56 metrov vysoká veža bola považovaná za symbol mesta.

Na sociálnych sieťach sa šíria videá, ako ľudia nesú veľké obrazy von z budovy, aby ich zachránili pred plameňmi. Príčina požiaru zatiaľ nie je známa.

Dánsky minister obrany nešťastia prirovnal k vyhoreniu parížskej katedrály Notre Dame pred piatimi rokmi.

Požiar, ktorý začal v strešnej časti budovy, sa rozšíril na väčšinu objektu a časti strechy sa prepadli, povedal podľa agentúry AP hovorca hasičov Jakob Vedsted Andersen. "Hasenie je veľmi zložité," dodal a upozornil pritom, že do niektorých častí budovy nemohli hasiči vstúpiť, pretože to bolo príliš nebezpečné.

Hasičské práce

Požiar historickej budovy burzy v dánskej metropole Kodaň, ktorý vypukol v utorok ráno, sa krátko po 16.00 h SELČ podarilo dostať pod kontrolu. Hasiace práce však stále pokračujú, uviedol na popoludňajšej na tlačovej konferencii šéf kodanských záchranárov.

Miestne médiá zverejnili videozábery, na ktorých je vidieť, ako ľudia vynášajú z renesančnej budovy veľké obrazy, aby ich zachránili pred plameňmi. Dánske národné múzeum poslalo na miesto 25 svojich zamestnancov, aby pomohli pri záchrane cenných umeleckých diel.

Hustý dym v centre

Polícia vyzvala občanov, aby nejazdili do centra mesta, nad ktorým sa vznášal hustý dym. Nariadila tiež evakuáciu domov na ulici, v ktorej stará burza stojí, aj časti budovy parlamentu, ktorá leží v susedstve.

Dánska burza už v budove zvanej Börsen nesídli, svoje sídlo tam má ale Dánska obchodná komora. Pamiatka tiež bola populárnym cieľom turistov.

"Strašné zábery z burzy. Je to také smutné. Táto ikonická budova pre nás všetkých veľa znamená. Tento okamih je náš Notre-Dame," napísal na sieti X dánsky minister obrany Troels Lund Poulsen s odkazom na požiar parížskej katedrály v roku 2019.

"Štyristo rokov dánskeho kultúrneho dedičstva v plameňoch," povzdychol si na sieti X minister kultúry Jakob Engel-Schmidt.

Pozrite si reportáž o požiari burzy v Kodani.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok