Na východe Slovenska sa zrútilo lietadlo, vrak našli pri priehrade

TA3 SITA TASR
4.10.2016 13:25

Pád malého športového lietadla, ktoré sa zrútilo pri východoslovenskom Sabinove, neprežil 65-ročný pilot. Vrak hľadal aj vrtuľník ministerstva obrany, napokon ho našli neďaleko vodnej priehrady.

Hľadanie komplikovalo počasie

Vrak lietadla bol nájdený neďaleko vodnej priehrady Jakubovany, informoval operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove Pavol Vravec. Počasie nie je na danom území ideálne, keďže pršalo a fúkal silný vietor. Pilot, ktorý neprežil, mal byť z Rumunska.

Podľa svedkov sa na mieste dopadu ozval výbuch, píše Pluska, ktorá o nešťastí informovala. Portál Aktuality informoval na základe leteckého portálu Flightradar24.com o tom, že lietadlo malo vyštartovať o 7.33 h ráno z letiska v Bukurešti a letieť na letisko Eskilstuna vo Švédsku. Malo by ísť o typ lietadla Lancair 360, ktoré by malo byť registrované v Poľsku a Flightradar ho naposledy zaznamenal v blízkosti Sabinova.

Po športovom lietadle pátral aj vojenský vrtuľník Leteckej pátracej a záchrannej služby, potvrdila hovorkyňa ministerstva obrany Danka Capáková. Podľa jej informácií sa spojenie s lietadlom stratilo krátko pred 12.00 h.

Požiar nehrozil

Riaditeľ Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove Radoslav Lacko priamo v teréne blízko nešťastia uviedol, že „v nešpecifikovanej lokalite bolo potrebné najprv v spolupráci s políciou a s vrtuľníkom Leteckej pátracej a záchrannej služby z Leteckej základne Prešov vyhľadať miesto pádu. Pre meteorologické podmienky aj zložitý terén nebolo jednoduché to miesto identifikovať. Aj preto, že nebolo veľa ľudí, ktorí videli priamo pád lietadla. Každý len niečo počul. Takže na základe týchto výpovedí a údajov, ktoré sme priebežne dostávali, sme prepátravali systematicky niektoré lokality. Až sa nakoniec podarilo to miesto dopadu nájsť,“ uviedol Lacko.

Pilota už však našli mŕtveho. Preto sa sústredili na zabezpečenie miesta dopadu. „Nehrozilo už šírenie požiaru ani nič podobné. Takže v spolupráci s políciou sme zabezpečili miesto pádu lietadla páskami. Do tohto okruhu nemá nikto nepovolaný prístup."

Ako ďalej uviedol, hasiči zabezpečili aj osvetlenie miesta tragédie pre potreby polície, ktorá tu bude pracovať aj v noci. „Našou úlohou je ešte vyviezť na miesto pádu lietadla poverené osoby, lebo terén je veľmi náročný a dá sa zvládnuť len za pomoci našej techniky, používame tu hasičské štvorkolky,“ doplnil Lacko.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok