Kto nahradí Pellegriniho a bude šéfovať parlamentu? Hlas predstavil svojho nominanta, Fico to rešpektuje

ta3/TASR
15.4.2024 12:44 , Aktualizované: 15.4.2024 16:32

Richard Raši bude nominantom strany Hlas-SD na post predsedu Národnej rady NR SR. Povedal to minister práce a podpredseda strany Erik Tomáš v diskusnej relácii Rádia Expres. Trvá na stanovisku, že pozícia naďalej patrí Hlasu-SD.

Peter Pellegrini
TASR/Jakub Kotian

"My sa budeme dožadovať dodržania koaličnej dohody. Ak má existovať nejaká dôvera medzi partnermi, má sa opierať o koaličnú dohodu a programové vyhlásenie vlády," zdôraznil Tomáš s tým, že zvolením Pellegriniho za prezidenta sa nezmenili počty poslancov a politická mapa. Ozrejmil, že podpredsedníčka Hlasu-SD Denisa Saková sa rozhodla pokračovať v práci ako ministerka hospodárstva. Zatiaľ nepovedal, kto nahradí Rašiho na poste ministra investícií a informatizácie.

Voľba koalície

Pri voľbe nového predsedu parlamentu neočakáva Tomáš od opozície podporu. Podčiarkol preto, že zvoliť si ho musí koalícia. "Pokiaľ k dohode nedôjde, tak žiadna voľba nebude. Nič sa ale nedeje, nenaruší to chod parlamentu," uviedol s tým, že vedením NR SR už je poverený podpredseda snemovne Peter Žiga (Hlas-SD). Dodal tiež, že miesto Pellegriniho do parlamentu nastúpi náhradník a zákony vládnej koalície by mali prechádzať.

Vládna trojička

Premiér Robert Fico (Smer-SD) počas víkendu vyhlásil, že "trojička" v podobe prezidenta Pellegriniho, jeho ako premiéra a lídra SNS Andreja Danka ako šéfa NR SR by poukazovala na stabilitu vládnej koalície. Označil to za svoj politický názor, keďže rešpektuje, že post patrí podľa platnej koaličnej zmluvy Hlasu-SD. Hovorí o potrebe dohody. Hlas-SD reagoval, že Ficov názor nezdieľa.

Danko už po voľbách prezidenta hovoril, že SNS je pripravená rokovať o podmienkach fungovania koalície do budúcna, pretože sa po prezidentských voľbách zásadne mení politická mapa.

Fico rozhodnutie rešpektuje

Premiér Robert Fico (Smer-SD) rešpektuje nomináciu Rašiho na post predsedu parlamentu a právo Hlasu-SD kandidáta navrhnúť. Poukázal na koaličnú dohodu. Naďalej si však myslí, že pre stabilitu vládnej koalície by bolo lepšie iné riešenie. Zároveň avizoval, že voľbe predsedu parlamentu sa budú venovať až po voľbách do Európskeho parlamentu.

"Rešpektujem právo strany Hlas-SD na nomináciu kandidáta na post predsedu NR SR, lebo tak je to v koaličnej zmluve. Ale ako politik som považoval za potrebné povedať svoj názor, čo si myslím, pokiaľ ide o stabilitu vládnej koalície," uviedol premiér na pondelkovej tlačovej konferencii. Podčiarkol, že si váži koaličnú zmluvu. Dodal, že o nominácii vedeli, pretože ich koaličný partner informoval.

Pozrite si celú tlačovú besedu Roberta Fica.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok