Macron je v strehu. Olympijský ceremoniál na Seine je v ohrození, v prípade hrozby ho presunú

ta3/TASR
15.4.2024 11:41

Otvárací ceremoniál tohtoročných olympijských hier v Paríži, ktorý organizátori plánujú usporiadať na rieke Seina, by sa mohol presunúť na štadión Stade de France. Francúzsky prezident Emmanuel Macron uviedol, že k takému kroku by pristúpili, ak by krajine hrozila veľká bezpečnostná hrozba.

Olympiáda Paríž kontroly
TASR/AP
Vojaci hliadkujú pozdĺž staveniska v záhradách Trocadero pri Eiffelovej veži

Plány B aj C

Macron v rozhovore pre francúzske médiá BFM-TV a RMC povedal, že poriadkové sily budú mobilizované na mimoriadnej úrovni pre bezpečnosť podujatia pod holým nebom. "Ak si však budeme myslieť, že existujú riziká, v závislosti od našej analýzy máme náhradné scenáre. Existujú plány B a C," skonštatoval Macron podľa agentúry AP.

Otvárací ceremoniál je na programe 26. júla a nástup krajín by sa nemal konať na štadióne, ako býva zvykom. Namiesto toho sa budú športovci plaviť na lodiach na rieke Seina. V záujme obmedzenia bezpečnostných rizík sa organizátori podľa Macrona môžu rozhodnúť skrátiť trasu (pôvodne 6 km) alebo uskutočniť ceremoniál na Stade de France.

Ceremoniál pre polovicu

Organizátori pôvodne plánovali veľkolepý otvárací ceremoniál až pre 600 000 ľudí, z ktorých väčšina by ho sledovala zadarmo z brehov rieky. Francúzska vláda však pre bezpečnostné a logistické obavy začiatkom tohto roka znížila počet divákov na polovicu (približne 300 000).

Zároveň sa rozhodla, že z bezpečnostných dôvodov turistom nebude umožnený voľný vstup na otvárací ceremoniál. Zúčastnia sa na ňom len pozvaní hostia.

Pozrite si, ako prebiehajú prípravy na letnú olympiádu v Paríži.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok