Kuffa jazdil v Poloninách na štvorkolke, háji sa prácou. Opozícia chce, aby skončil, no Taraba nesúhlasí

ta3/Lenka Klobučníková/TASR
14.4.2024 22:19 , Aktualizované: 15.4.2024 14:28

Štátny tajomník ministerstva životného prostredia Filip Kuffa jazdil v Národnom parku Poloniny na štvorkolke. Správa národného parku informovala, že o jazde nevedela. Takéto jazdenie bez oprávnenia je trestným činom, ako prvá o tom informovala Markíza.

Filip Kuffa
TASR/Jaroslav Novák

Jazda na štvorkolke

Nahrávky, ktoré získali tvnoviny.sk, sú z Polonín. Vo videu, ktoré Kuffa nahral v sobotu, hovorí, že ak ho vlastník zoberie pozrieť jeho majetky na štvorkolke, pôjde s ním a pokojne si opäť sadne aj do helikoptéry.

Na takúto jazdu však bežne treba oprávnenie. Štátny tajomník sa k situácii ešte nevyjadril.

Kuffa čelí kritike

Bývalý štátny tajomník rezortu Michal Kiča kritizuje Kuffu a žiada, aby odstúpil. Tvrdí, že väčšinu pozemkov, po ktorých Kuffa jazdil v Poloninách, spravuje štát.

Kuffa čelí taktiež kritike, že letel vrtuľníkom ponad Národný park Malá Fatra v oblasti, kde hniezdia vzácne orly a sokoly. Takáto jazda bez oprávnenia je pritom trestným činom.

SaS vyzýva vládu, aby odvolala Kuffu z funkcie 

Strana Sloboda a Solidarita vyzvala vládu, aby s okamžitou platnosťou odvolala Kuffu z funkcie.

Jeho správanie je podľa SaS neakceptovateľné a neospravedlniteľné.

“Arogancia Filipa Kuffu však nepozná hraníc. Je zrejmé, že tento človek nedorástol do svojej funkcie. Vyzývame vládu, aby okamžite zasiahla a odvolala ho z postu štátneho tajomníka,“ uviedol poslanec NR SR za SaS Alojz Hlina.

Pozrite si archívnu reportáž z 12. apríla o tom, ako Kuffa letel vrtuľníkom ponad národný park.

PS: Nech si zbalí veci a odíde

Minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) odvolanie Kuffu neavizuje. Deklaroval, že štátny tajomník chodí do terénu pracovne. Samotný Kuffa nevidí vo svojom správaní nič protizákonné.

Podpredsedníčka Výboru NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Tamara Stohlová z PS si myslí, že minister by mal požiadať Kuffu, aby si zbalil veci a z ministerstva odišiel. "Na Slovensku máme desiatky odborníkov a odborníčok, ktorým na našej prírode záleží a k svojim povinnostiam by pristupovali zodpovedne a s pokorou," skonštatovala.

Kuffa tvrdí, že štvorkolkou šiel do terénu pracovne

Šéf envirorezortu potvrdil, že Kuffa chodí do národných parkov pracovne. Podrobnosti nevedel. Odkázal na parlamentný výbor, kde má Kuffa svoje správanie vysvetliť. Taraba podľa svojich slov požiadal, aby sa výbor otvoril.

Kuffa vysvetlil, že do terénu chodí v súvislosti s plánovanými zonáciami s cieľom nájsť konsenzus s dotknutými subjektmi. Odmieta, že by porušil nejaký zákon. Aj v budúcnosti si podľa svojich slov bez problémov sadne na štvorkolku, do džípu, na snežný skúter, na koňa alebo na nedostupné miesta pôjde pešo.

"S vlastníkmi si budem tieto miesta prechádzať a priamo v teréne budeme posudzovať, či to má opodstatnenie, tie požiadavky ochrany prírody, ktoré boli vznesené," načrtol vo videu na sociálnej sieti.

Okolnosti letu vrtuľníkom nad národným parkom má štátny tajomník vysvetliť na utorkovom (16. 4.) mimoriadnom zasadnutí Výboru NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie, ktorý iniciovala opozícia.

Pozrite si záznam tlačovej besedy Tomáša Tarabu:

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok