Za miesto na Titanicu zaplatili nemalé peniaze, potom sa prezliekli za ženy, aby prežili. Od potopenia slávnej lode ubehlo 112 rokov

ta3
15.4.2024 06:15

Titanic sa dnes (15. apríla) pred 112 rokmi potopil do hlbín Atlantického oceánu. Medzi vzhliadnutím osudového ľadovca a nárazom ubehlo iba 37 sekúnd. Prečítajte si základné informácie, ale i zaujímavosti o lodi a vzniknutej tragédii.

RMS Titanic
AP

Koľko ľudí na Titanicu zomrelo?

Podľa dostupných informácií prišlo o život 1500 ľudí, pričom približne 700 z nich boli členovia posádky. Vysoká úmrtnosť bola aj medzi cestujúcimi tretej triedy, hovorí sa o čísle 174.

Koľko ľudí Titanic prežilo?

Web History.com poskytuje informácie, že Titanic prežilo 706 ľudí. Po tom, čo loď narazila na ľadovec, údajne došlo k dezorganizovanej a náhodnej evakuácii, pričom záchranné člny neboli využité na maximum.

Prezliekli sa za ženy

Azda najznámejším mužom, ktorý bol obvinený z toho, že sa prezliekol za ženu, aby mohol nastúpiť na záchranný čln, je Dickinson Bishop. Minimálne ďalší traja muži však čelili rovnakému obvineniu.

Napriek tomu nie je známy žiaden oficiálny príkaz o tom, že na spomínané záchranné člny mohli nastupovať iba ženy, resp. ženy s deťmi.

Kde sú trosky Titanicu?

Vrak lode sa nachádza v Atlantickom oceáne, konkrétne zhruba 560 kilometrov od pobrežia Newfoundlandu.

Titanic sa pri potápaní rozlomil na dve časti - provu a kormu. Prova je najväčšia a najneporušenejšia časť Titanicu, korma je však takmer zničená. Keď sa potápala, korma bola poškodená. Nakoľko sa začala napĺňať vodou, vzduchové kapsy implodovali a to spôsobilo, že sa korma rozpadla.

Keď časti zostúpili na dno oceánu, niektoré sa rozdrvili jedna na druhú, vrátane palúb. Trosky lode v oceáne sa začali čoraz viac zhoršovať aj v dôsledku baktérií, ktoré požierajú kov. Niektorí odborníci odhadujú, že pozostatky lode by mohli zmiznúť do roku 2030.

Miestenka na lodi bola pridrahým špásom

Ten, kto chcel vstúpiť na Titanic, ktorý bol označovaný za nepotopiteľnú loď, musel siahnuť poriadne hlboko do vrecka. Miesto v prvej triede stálo v tej dobe 870 libier, čo je v prepočte k dnešnému dňu takmer 120-tisíc eur.

Na palube bol i Slovák

Michel Navrátil - toto je meno jediného potvrdeného Slováka, ktorý bol na Titanicu. Bol na ňom spoločne so svojimi dvomi synmi, ktorých údajne posadil do záchranných člnov.

Ďalšie zaujímavé fakty o Titanicu a jeho potopení sa:

  • Prvý záchranný čln vypustili hodinu po náraze ľadovca,
  • nastúpilo doň len 28 ľudí, no mal priestor na prepravu 65 ľudí,
  • hlavný pekár prežil napriek tomu, že dve hodiny plával v oceáne. Uviedol, že vďaka množstvu alkoholu, ktoré vypil, necítil chlad vody, v ktorej bojoval o život,
  • loď spálila denne odhadom 825 ton uhlia,
  • 13 párov na palube Titanicu bolo na svadobnej ceste,
  • z miesta vraku sa podarilo získať 6-tisíc artefaktov,
  • loď mohla disponovať 64 záchrannými člnmi, no viezla iba 20,
  • na lodi bolo uskladnených 20-tisíc fliaš piva a 1 500 fliaš vína,
  • hudobníci hrali viac ako dve hodiny, keď loď klesala,
  • cvičenie na záchrannom člne, ktoré bolo naplánované na deň havárie, bolo zrušené z dôvodov, ktoré dnes zostávajú záhadou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok