Irán spustil útok na Izrael, vyslal desiatky dronov a rakiet. Netanjahu odkazuje, že úder nenechá bez odvety

ta3/čtk,TASR
13.4.2024 22:23 , Aktualizované: 13.4.2024 23:55

Irán vypustil na Izrael desiatky dronov, informovali o tom v sobotu večer Izraelské obranné sily (IDF). Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vyhlásil, že akýkoľvek útok nezostane bez odvety.

Počas niekoľkých desiatok minút izraelské letectvo začalo sledovať viac ako 100 iránskych dronov, uviedli ozbrojené sily. Podľa The Times of Israel varovali, že útok môže mať rôzne vlny a môže zahŕňať aj rakety.

Podľa dvoch nemenovaných izraelských predstaviteľov dorazia iránske bezpilotné lietadlá do izraelského vzdušného priestoru okolo 02.00 h miestneho času (01.00 h SELČ).

Izrael ohlásil uzavretie svojho vzdušného priestoru od 00:30 miestneho času (23:30 SELČ).

Operácia Čestný sľub

Revolučné gardy vo vyhlásení uviedli, že operácia, ktorú nazvali "Čestný sľub", sa uskutočňuje so súhlasom iránskej Najvyššej rady pre národnú bezpečnosť pod dohľadom generálneho štábu ozbrojených síl.

V porovnaní s dronmi budú balistické rakety alebo strely s plochou dráhou letu potrebovať menej času na to, aby dosiahli Izrael, uviedol server the Times of Israel (TOI). Armáda podľa neho dosiaľ identifikovala viac ako 100 dronov vypálených z Iránu.

Izrael je pripravený

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu uviedol, že obranné systémy krajiny boli rozmiestnené a že izraelské ozbrojené sily sú pripravené.

"Stanovil som jasnú zásadu - kto ublíži nám, ublížime aj my jemu. Budeme sa brániť pred každou hrozbou a budeme tak robiť s chladnou hlavou a odhodlaním," povedal. Informuje o tom BBC.

Čím sú vybavené "bezpilotné lietadlá"?

Izraelská televízia Channel 12 uvádza, že Irán vypustil desiatky "bezpilotných lietadiel" na ciele v Izraeli a že ich let mal trvať niekoľko hodín, píše o tom AlJazeera.

Odborník, s ktorým sa televízia rozprávala, generál vo výslužbe Amos Yadlin, uviedol, že bezpilotné lietadlá sú vybavené 20 kg výbušnín a že izraelská protivzdušná obrana je pripravená ich zostreliť.

Barak Ravid, politický reportér portálu Axios, zverejnil na X, že Irán podnikol útok proti Izraelu s použitím desiatok bezpilotných lietadiel, pričom sa odvolal na štyroch amerických a izraelských predstaviteľov.

Iránske vybavenie

Irán v rámci programu, ktorý Západ už dlho znepokojuje, vyvinul rad balistických rakiet a bezpilotných lietadiel. Tieto rakety sú dôležitou súčasťou arzenálu, ktorý má Teherán k dispozícii, keďže hrozí odvetou Izraelu za útok na jeho sýrske veľvyslanectvo.

Podľa Úradu riaditeľa národnej spravodajskej služby USA je Irán vyzbrojený najväčším počtom balistických rakiet v regióne, píše Reuters.

Prečo Irán útočí na Izrael?

Po viac ako šiestich mesiacoch vojny medzi Izraelom a teroristickým hnutím Hamas v Pásme Gazy ide o ďalšiu eskaláciu konfliktu na Blízkom východe. Teherán reaguje na útok na svoj konzulát v Damasku, pri ktorom zahynulo niekoľko predstaviteľov iránskych Revolučných gárd. Izrael sa k útoku neprihlásil, ale predpokladá sa, že je zaň zodpovedný.

Židovský štát sa v posledných dňoch pripravuje na možnosť priameho iránskeho útoku, pričom jeho armáda v sobotu oznámila, že je v plnej pohotovosti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok