Na Manhattane dostali neľahkú úlohu. Hľadajú porotu, ktorá bude na súde nestranná voči Trumpovi

ta3/čtk
13.4.2024 20:50

V pondelok sa stovky Newyorčanov z celého Manhattanu ocitnú pred historickou vyhliadkou: možnosťou zasadnúť v porote prvého trestného procesu s bývalým prezidentom.

Election_2024_Trump150651.jpg
TASR/AP

Falšovanie záznamov

Donald Trump čelí obvineniu z falšovania finančných záznamov, ktorým chcel údajne zamaskovať platbu, ktorú krátko pred voľbami v roku 2016 zaplatil hviezde filmov pre dospelých, s ktorou mal údajne pomer.

Bude na manhattanských štátnych zástupcoch a Trumpovom právnom tíme, aby sa prehrýzli masami Newyorčanov, a našli 12 ľudí schopných odložiť bokom svoje pocity voči jednému z najviac rozdeľujúcich amerických politikov, a dopriali mu tak spravodlivé súdne konanie, napísala dnes stanica BBC.

Nestranná porota

Trumpovi právnici sa už sťažovali, že mestská časť Manhattan, ktorú obývajú prevažne demokrati, neumožnia zostaviť nestrannú porotu. A odborníci sa zhodujú, že to bude náročné.

"V krajine nie je nikto, kto by nemal názor tak či onak. Ale Newyorčania sú Donaldovi Trumpovi, jeho otcovi a deťom vystavení doslova po celé generácie, od všetkých bulvárnych periodík cez internet až po Sám doma (známy americký rodinný film, v ktorom sa mihol aj exprezident Trump – pozn. red.)," povedal bývalý manhattanský prokurátor Jeremy Saland.

Pozrite si archívnu reportáž z 15. marca 2024 o prieskume v USA.

Veľký nábor

Vzhľadom k vysokej prestíži procesu môže byť potenciálne vybraných až 500 ľudí z newyorského Manhattanu a susedného Rooseveltovho ostrova. Z tejto skupiny vytriedi obhajoba a obžaloba – pod dohľadom sudcu Juana Merchana – 12 osôb a niekoľko náhradníkov, ktorí zasadnú do lavíc. Títo porotcovia budú pre verejnosť anonymní, ale Trumpov tím a žalobcovia budú poznať ich totožnosť.

Prepustia porotcov

Proces sa začne prepustením porotcov, ktorí sa nebudú môcť zúčastniť šesťtýždňového procesu kvôli ťažkostiam, ako sú povinnosti spojené so starostlivosťou o deti a obmedzenie cestovania, hovorí bývalá brooklynská prokurátorka Julie Rendelmanová.

Podľa odborníkov by najväčší problém mohla predstavovať druhá fáza: vylúčenie tých, ktorí nebudú nestranní. "Každý … musí bývalému prezidentovi priznať rovnaké práva ako komukoľvek z nás, teda že je nevinný, kým sa nepreukáže jeho vina," povedal Saland.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok