Čo vám ušlo z V politike: Zlomovým momentom kampane boli medvede a Taraba, myslí si marketér. Na víťazstvo stačí šírenie hoaxov, reaguje Gröhling

ta3
8.4.2024 00:00

Hosťami relácie V Politike bol okrem novozvoleného prezidenta Petra Pellegriniho aj politológ Jozef Lenč, marketér Pavol Minár, poslanci Branislav Gröhling (SaS) a Martin Dubéci (PS).

v politike
ta3

Marketér Minár považuje za zaujímavé, ako sa po prvom kole prefarbil sever, časť stredu a juh Slovenska. Počas posledných dvoch týždňov nastali dva hlavné "game-changing momenty".

Prvým momentom bola podľa marketéra tlačovka predsedu parlamentu s ministrom životného prostredia Tomášom Tarabom, keď oznamovali návrh zmeny zákona v súvislosti s odstrelom medveďov. "Tam vtedy Taraba začal veľmi intenzívne kódovať, že národne a konzervatívne orientovaný volič má alternatívu v Petrovi Pellegrinim, a keď ho nebude voliť, tak vyhrá liberalizmus."

Podpora severu i juhu

Dôležitou chvíľou bolo podľa neho aj to, keď rezort zdravotníctva zrušil vyhlášku o transrodových ľuďom. "Peter Pellegrini sa k tomu prihlásil a Tomáš Taraba to intenzívne zdieľal na svojich sieťach. A podľa mňa je toto dôvod, prečo ten sever Slovenska prešiel k Petrovi Pellegrinimu."

Druhým game-changing momentom bola podľa Minára osobná iniciatíva lídra Maďarskej Aliancie Krisztiána Forróa, ktorý podporil práve šéfa Hlasu. Politológ Lenč k rozhodujúcim momentom priradil aj výraznú mobilizáciu voličov v častiach, kde bola v prvom kole nízka účasť.

Na víťazstvo stačí šírenie hoaxov

Predseda SaS Gröhling zagratuloval Pellegrinu k víťazstvu v prezidentských voľbách. Zároveň dodal, že Ivan Korčok by bol skvelým prezidentom. "Bohužiaľ, na Slovensku sa udialo to, že k víťazstvu stačí niekedy aj šírenie poloprávd a hoaxov alebo rozdeľovanie spoločnosti." Ako pravica sa podľa poslanca neho budú musieť zjednotiť a nastaviť komunikáciu do budúcna. 

Gröhling pripomenul, že ak by Pellegrini ako prezident schvaľoval všetky zákony, tak bude na strane SaS, aby pozorne sledovala vládu aj prezidenta. "A možno dávali podnety na Ústavný súd a využívali všetky možnosti, ktoré nám dáva," povedal Gröhling. 

Na margo budúcnosti Korčoka dodal, že strana SaS je spolupráci otvorená. "Bude na Ivanovi Korčokovi, ako bude narábať s tým obrovským mandátom voličov, ktorí mu prejavili dôveru," dodal.

Opozícia musí zintenzívniť prácu

Predseda poslaneckého klubu PS Dubéci povedal, že si bol vedomý obrovského dopadu negatívnej kampane, ktorá sa rozbehla posledné dva týždne, preto ho výsledok veľmi neprekvapil. "Stále je ale dôležité povedať, že je tu 1,2 milióna ľudí, ktorým záleží na demokratických hodnotách a chcú európske Slovensko. To je veľmi silný výsledok pre demokratické sily," uviedol Dubéci.

Opozícia bude podľa neho pracovať tak ako doteraz a ešte viac. "Veľmi pozitívne hodnotím, že sa posledné mesiace došlo k zjednoteniu a spolupráci demokratických síl - od konzervatívneho konca, cez liberálov až po progresívcov." Výsledok volieb vidí aj ako výzvu, aby všetci, ktorí zdieľajú demokratické hodnoty, pracovali "čo najviac".

Opozícia bude preto musieť zintenzívniť svoju prácu a ak sa doteraz pracovalo "na 100 percent, teraz to bude musieť byť na 150 percent." 

Rovnako ako strana SaS, aj PS je podľa Dubéciho otvorené spolupráci s Korčokom, no žiadne rozhovory s ním ešte neprebehli. 

Celú časť relácie si môžete pozrieť nižšie:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok