Sudcovia Najvyššieho súdu na muške. Kliment reaguje na kritiku Fica a Gašpara, Kolíková hovorí o šikane

ta3/Soňa Búranová, Martin Linhart/TASR
4.4.2024 13:38 , Aktualizované: 4.4.2024 18:42

Premiér Robert Fico (Smer-SD) bol na kontrole na ministerstve spravodlivosti. Spolu s námestníkom SIS Tiborom Gašparom avizoval zásahy voči sudcom Najvyššieho súdu SR, a to najmä voči sudcovi Jurajovi Klimentovi a ďalším členom jeho senátu. Sú to sudcovia, ktorí rozhodovali vo viacerých kauzách Smeru.

Téma aj v parlamente

Ústavný súd SR podľa Fica viackrát konštatoval, že Kliment konal nezákonne. Očakáva preto viaceré podnety na začatie disciplinárnych konaní.

“Chcem túto otázku otvoriť aj na pôde parlamentu, chcem otvoriť otázku fungovania celej tejto zločineckej skupiny, policajtov, prokurátorov a treba hovoriť aj o sudcoch,” povedal Gašpar. Oznámil, že bude klásť otázky, ktorého sa budú týkať ďalšieho postupu voči týmto sudcom. "Tu nemôžeme prevrátiť list a robiť hrubé čiary," uviedol.

Okrem Fica a Gašpara sa tlačovej konferencie zúčastnili minister Boris Susko, Ficov poradca a advokát Pavol Gašpar a advokát David Lindtner. Gašparovi sa nepáčilo, že Para skončil vo väzbe. ÚS neskôr toto rozhodnutie označil za protiústavné, podotkol Fico s tým, že Klimentov senát rozhodol v najexponovanejších prípadoch.

"Podnet môže podať ktokoľvek či už na ministerstvo spravodlivosti, prípadne na Súdnu radu, alebo iný orgán, ktorý má oprávnenie podať disciplinárny návrh," povedal minister spravodlivosti. Deklaroval, že rezort bude citlivo vnímať a posudzovať podnety. Pokiaľ vyhodnotí, že existujú dôvody na podanie disciplinárneho návrhu na sudcu Klimenta, tak ho ministerstvo podá.

Pozrite si tlačovú besedu na pôde ministerstva spravodlivosti.

Kolíková reaguje

Na vyjadrenia na pôde rezortu spravodlivosti reagovala exministerka a poslankyňa Mária Kolíková (SaS). Tvrdí, že z rezortu spravodlivosti sa stal rezort šikany voči nepohodlným sudcom a rezort obhajoby trestne stíhaných osôb, ktoré sú blízke Ficovi.

Podľa nej by sa mala ozvať Súdna rada SR, keďže si myslí, že zo strany vládnej moci dochádza k šikane "sudcu bez súdu". Varuje, že predstaviteľom vlády ide o "vytváranie dymových clôn s cieľom pošpiniť sudcov".

Zdôraznila, že prípadom sa môže zaoberať jedine Najvyšší správny súd na základe kvalifikovaného podnetu. Je preto podľa Kolíkovej potrebné počkať na postoj ministra. "Dôležité je, čo dá na papier minister a ako sa k tomu postaví najvyšší správny súd," poznamenala.

Taktiež upozornila na to, že Susko dostal slovo až po tom, čo prehovoril Fico, Gašpar a Para. Je zvedavá, ako bude vyzerať Suskov návrh na sudcov Juraja Klimenta, Petra Štifta a Petra Hattalu. Fico Klimenta nazval Matovičovým človekom na Najvyššom súde.

Vyšetrovania budú poznačené politikou

Bývalý minister spravodlivosti a podpredseda KDH Viliam Karas si myslí, že ak súdy zlyhajú, treba to jasne pomenovať a riešiť bez reflektorov médií. "Ak sa však predseda vlády verejne vyhráža sudcom disciplinárnymi, ba dokonca trestnými stíhaniami, tak ide o neprípustný útok výkonnej moci do nezávislosti súdnej moci ako takej. Takéto mediálne vyhrážky zároveň významne znižujú šancu, že zlyhania sa budú riešiť vecne a podľa práva," skonštatoval.

Karas doplnil, že akýkoľvek návrh na preverenie konania sudcov tak bude už dopredu poznačený podozrením z politicky motivovaného útoku. To je podľa neho v demokratickej spoločnosti neprípustné a Fico by sa mal za svoje konanie ospravedlniť súdnej moci.  

Pozrite si vyjadrenie Márie Kolíkovej.

Kliment hovorí o útoku

Kliment označil vyhlásenia Fica a Gašpara za "priamy, ničím nepodložený útok na nezávislosť súdnej moci".

"Považujem vyhlásenie predsedu vlády Slovenskej republiky ako aj poslanca Gašpara, ktorý je trestne stíhaný, za priamy, ničím nepodložený útok na nezávislosť súdnej moci. Neviem o tom, že by v inom štáte EÚ označili politici, ktorí vládnu, sudcov najvyššieho súdu , bez právoplatných súdnych rozhodnutí,  za súčasť zločineckej skupiny. Preto vyzývam všetkých kompetentných, predsedu najvyššieho súdu, súdnu radu, národnú radu ako aj všetkých sudcov Slovenskej republiky, aby sa dôrazne ohradili voči takému bezprecedentnému vyhrážaniu sa sudcom najvyššieho súdu. A je na generálnom prokurátorovi, aby uvážil, či v takých vyhláseniach a osočovaniach nedochádza ku páchaniu trestnej činnosti," píše sa v stanovisku, ktoré Kliment poslal redakcii ta3.

Mimoriadne nebezpečné útoky

Predseda Najvyššieho súdu Ján Šikuta považuje verejné útoky na sudcov za neprípustné a mimoriadne nebezpečné. Pri verejných vyhláseniach spôsobilých poškodiť meno celého súdu a sudcovského stavu preto vyzýva na zdržanlivosť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok