Osobám s ŤZP neuznávajú preukaz za hranicami vlastnej krajiny. Európska únia prichádza so zmenou

ta3/Martin Belej
31.3.2024 05:45

Európska rada ministrov práce a sociálnych vecí presadila zjednotenie preukazov pre ľudí s ťažkým zdravotným postihnutím a parkovacích preukazov.

Vozík - ŤZP - ZŤP
TASR/Pavol Zachar
Vozidlo s nakladacou rampou pre osoby na invalidnom vozíku a miestom pre sprevádzajúcu osobu. Na snímke je takzvaný sociálny taxík v Lučenci 12. augusta 2023.

Za hranicami končia výhody

Osoby so zdravotným znevýhodnením si často nemohli uplatniť zľavy za hranicami vlastnej krajiny. Zahraničné úrady neuznávajú preukazy ŤZP z iných krajín. Zjednotenie dokumentácie má zabezpečiť uplatňovanie sociálnych výhod vo všetkých krajinách Európskej únie, približuje RTVS.

„Častokrát sa stáva, že človek zaparkuje – Slovák v Taliansku – a dostane pokutu za to, že zaparkoval na mieste pre zdravotne znevýhodnených, pretože naše preukazy viac-menej sú konštituované iba v slovenčine,“ priblížil predseda Slovenského paralympijského výboru Ján Riapoš.

O novom nariadení má europarlament hlasovať o tri týždne. Preukazy majú byť bezplatne vydávané najneskôr od začiatku roku 2026.

Organizácia muskulárnych dystrofikov dodáva, že je potrebné myslieť aj na sprievodné osoby. „Vlastne bez nich sa nevieme zúčastniť, buď cestovať, alebo niekde ísť. Je to na úvahe a nie vždy nám uznajú zľavu na toho sprievodcu,“ vyjadrila sa predsedníčka organizácie Andrea Madunová.

Pozrite si archívnu reportáž o sprístupňovaní zálohovania fliaš pre ľudí so zrakovým postihnutím:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok