Ruská diva na zozname. Prokuratúra žiada o zaradenie Pugačovovej medzi zahraničných agentov

ta3/ČTK
29.3.2024 15:08 , Aktualizované: 29.3.2024 21:28

Ruská generálna prokuratúra požiadala ministerstvo spravodlivosti, aby zaradilo speváčku Allu Pugačovovú na zoznam zahraničných agentov. Informuje o tom tlačová agentúra RIA Novosti. Odvoláva sa pritom na dokument, ktorý zverejnil ruský provojnový aktivista Vitalij Borodin.

Podľa agentúry RIA Novosti Borodin uviedol, že dokument nechcel zverejniť, ale podnietilo ho k tomu vyhlásenie hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova, že o tom, že Pugačovová je na zozname zahraničných agentov, nič nevie.

Kritizovala inváziu na Ukrajinu

Speváčka, ktorá bola jednou z najväčších popových hviezd počas Sovietskeho zväzu a po jeho rozpade, kritizovala ruskú inváziu na Ukrajinu. Po jej začiatku odcestovala do Izraela.

Ešte v septembri 2022 uviedla, že vojna zabíja vojakov pre iluzórne ciele, zaťažuje obyčajných ľudí a mení Rusko na globálneho vyvrheľa. V tom čase už ruské úrady zaradili jej manžela, televízneho komika Maxima Galkina, na zoznam zahraničných agentov.

Kontroverzný zákon

Rusko prijalo kontroverzný zákon o zahraničných agentoch v roku 2012 a postupne ho rozšírilo z mimovládnych organizácií aj na nezávislé médiá a jednotlivcov, ktorí dostávajú finančné prostriedky zo zahraničia a podľa úradov sa zapájajú do politickej činnosti.

Toto označenie má pejoratívny nádych už od čias Sovietskeho zväzu a považuje sa za jeden z prostriedkov na potlačenie kritikov ruského režimu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok