Pôrodnicu v Žiari zrušili natrvalo. Môže za to kritický nedostatok lekárov a sestier

ta3/Martin Dušička
28.3.2024 15:16

Obyvatelia Žiaru nad Hronom a celého regiónu definitívne prišli o pôrodnicu. Vedenie nemocnice ju po 3-mesačnom prerušení činnosti už neobnovilo a požiadalo župu o zrušenie povolenia na jej prevádzkovanie. Dôvodom má byť kritický nedostatok lekárov a sestier.

Boj primátorov a starostov z okresu Žiar nad Hronom, ale aj Banskobystrickej župy za záchranu pôrodnice nebol úspešný. Prerušenie činnosti na 3 mesiace nebolo iba dočasné, ale je trvalé. Nemocnica tvrdí, že robila, čo mohla, ale kvalifikovaný personál nezohnali.

Sklamaná je aj banskobystrická župa, nepomohlo totiž ani mimoriadne zasadanie krajského parlamentu a varovanie, že zrušenie pôrodnice bude mať pre prevádzkovateľa následky.

Nie je cesty späť

Deti sa už teda v žiarskej nemocnici rodiť nebudú. Mamičky z celého regiónu tak budú musieť cestovať do najbližších nemocníc vo Zvolene alebo v Leviciach.

Prax ale ukazuje, že opätovné otvorenie pôrodnice je už málo pravdepodobné. Lekárom a sestrám, ktorí v žiarskej pôrodnici pracovali, ponúkli miesta vo Zvolene a Leviciach.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok