Súd odložil rozhodnutie v kauze Chovanec na neurčito. Poškodení vyzývajú, aby to politici nezneužívali na kampaň

ta3/TASR
28.3.2024 12:20

Poškodení v kauze Chovanec vyzývajú kandidátov na poslancov do europarlamentu, aby nezneužívali úmrtie ich blízkeho na svoju politickú kampaň.

BELGICKO-CHOVANEC-MO
ta3

Politika bokom

"Rád by som vyzval politikov, aby nevytĺkali z takej citlivej kauzy politický kapitál pred nadchádzajúcimi voľbami do Európskeho parlamentu," povedal Ján Foltán, právny zástupca manželky zosnulého Jozefa Chovanca. Stanovisko poskytlo tlačové oddelenie Ministerstva spravodlivosti.

Foltán zároveň upozornil europoslankyňu Miriam Lexmann (KDH), že na možnosť podania medzištátnej sťažnosti a relevantnú judikatúru Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP) upozornila v minulosti vtedajšieho ministra spravodlivosti Viliama Karasa (KDH) poškodená strana.

Priblížil, že po tom, čo v januári 2023 sudkyňa zamietla ďalšie vyšetrovanie na území Belgicka, sa obrátil na ministerstvo, ktoré v tom čase riadila Jana Dubovcová.

Pozrite si archívnu reportáž z 27. 3. 2024 o odložení prípadu Chovanca na neurčito:

"Napriek prísľubu ministerstva z februára 2023, že v prípade, ak nedôjde v primeranom čase k posunu v trestnom konaní, Slovenská republika zváži iniciovanie konania pred ESĽP, sa tento proces nekonal. Keď sme v júni 2023 požiadali o stretnutie vo veci podania medzištátnej sťažnosti na ESĽP, vedenie rezortu nás odbilo s odpoveďou, že tento krok je predčasný a najskôr je potrebné vyčerpať všetky vnútroštátne prostriedky v zmysle belgického práva," doplnil Foltán s tým, že to je v rozpore s judikatúrou ESĽP. Zároveň ocenil aktívny postoj ministra spravodlivosti Borisa Suska a ministra zahraničných vecí Juraja Blanára (obaja Smer-SD).

Posun v prípade

Chovanec zomrel vo februári 2018 po zatknutí belgickou políciou na bruselskom letisku Charleroi a následnom kontroverznom zákroku policajtov v cele predbežného zadržania.

Vyšetrovací súd sa prípadom zaoberal tento týždeň, opäť by mal rozhodovať 3. júna. Prokuratúra je za zrušenie obvinení, civilná strana žiada o postúpenie veci trestnému súdu. Kresťanskodemokratické hnutie, za ktoré Lexmann a Karas kandidujú do eurovolieb, avizovalo, že pokiaľ v prípade dôjde k ďalším prieťahom, vyzve rezort spravodlivosti, aby čo najskôr iniciovalo konanie pred ESĽP.     

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok