Ak chcú občianstvo, musia odpovedať na otázky o Izraeli. Nemecká vláda bojuje testom proti rasizmu

ta3/TASR
27.3.2024 20:20

Test potrebný pre získanie nemeckého občianstva bude zahŕňať aj otázky o židovskom náboženstve a štáte Izrael, aby sa spomedzi žiadateľov vylúčili antisemiti. Informovala o tom stredajšia správa tlačovej agentúry AFP.

Berlín reaguje na kroky Moskvy. Rusku nariadil uzavrieť štyri z jeho piatich konzulátov v Nemecku
Twiter/NEXTA

"Antisemitizmus, rasizmus a ďalšie podoby neúcty voči ľuďom vylučujú naturalizáciu," uviedla ministerka vnútra Nancy Faeserová pre štvrtkové vydanie týždenníka Der Spiegel.

"Nikto, kto nezdieľa naše hodnoty, nemôže dostať nemecký pas," povedala Faeserová podľa webovej stránky týždenníka.

V novom teste pre žiadateľov o občianstvo sa budú pýtať na názov židovskej modlitebne, rok vzniku štátu Izrael či historické záväzky Nemecka voči Izraelu, napísal Der Spiegel. Medzi otázkami budú aj tresty za popieranie holokaustu či podmienky členstva v židovských športových kluboch.

Nemecko nedávno zmiernilo zákon o občianstve, skrátila sa tiež lehota na podanie žiadosti o pas a zjednodušilo získanie dvojakého občianstva.

Zmenu urýchlil konflikt v Gaze

Zmena legislatívy týkajúcej sa nemeckého občianstva bolo kľúčovým sľubom stredoľavej koaličnej vlády kancelára Olafa Scholza po nástupe k moci koncom roka 2021.

Zmenu zákona predložili vlani v auguste, ale po útoku palestínskeho hnutia Hamas na Izrael zo 7. októbra ju znova preskúmavali a do úvahy sa bral tiež nárast antisemitských prípadov v Nemecku. Okrem oddanosti ústave sa budú žiadatelia musieť zaviazať aj k ochrane židovského života v Nemecku.

Za obvyklých podmienok budú môcť uchádzači požiadať o občianstvo po piatich rokoch života v Nemecku, oproti doterajším ôsmim. Ľudia, ktorí sú obzvlášť dobre začlenení do spoločnosti a veľmi dobre ovládajú nemecký jazyk, budú môcť získať občianstvo už po troch rokoch.

Pozrite si archívnu reportáž z 27. januára:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok