Predstavuje AI len riziko? Umelá inteligencia predsa nepracuje sama pre seba, ale má byť našou predĺženou rukou, tvrdí expert

ta3/Lenka Klobučníková
28.3.2024 00:00

S príchodom umelej inteligencie (AI) začalo veľa ľudí špekulovať o tom, čo sa stane s tou ľudskou. Pôjde do úzadia? Alebo bude stále potrebná na vyvažovanie strojového uvažovania bez štipky emócie? K týmto témam sa vyjadril CEO slovenskej spoločnosti InoCloud, ktorá pracuje s umelou inteligenciou Tomáš Meliško.

Neuropea.png
NEUROPEA

Nahradí nás umelá inteligencia?

Je celkom prirodzené, že ľudia majú rôzne obavy ohľadom budúcnosti v spojení s umelou inteligenciou. Táto kombinácia nových a neznámych faktorov vyvoláva nielen zvedavosť, ale aj istú úroveň neistoty. Väčšina ľudí má len obmedzené informácie o možnostiach AI. Tempo vývoja je také rýchle, že niektorí experti si nevedia predstaviť, aké schopnosti budú umelé inteligencie schopné dosiahnuť v budúcnosti.

"Vnímať AI len ako riziko a strašiaka, ktorý nás napríklad môže pripraviť o prácu, je veľmi zúžená optika. Prečo by sme mali vnímať ľudskú a umelú inteligenciu ako súperov? Každá z nich má predsa svoje jasné prednosti, ale aj svoje slabšie stránky. Sú skrátka iné. Áno, AI dokáže spracovávať niekoľkonásobne viac dát ako človek a pracovať s ďaleko zložitejšími výpočtami. My však máme jedinečné emócie a poznatky, vďaka ktorým vieme v niektorých prípadoch rozhodnúť inak, ako by to urobil program s mechanickým videním sveta," vysvetľuje Melišek.

Pozrite si archívny rozhovor s expertom na AI Martinom Meliškom, kde podrobnejšie hovoril o umelej inteligencii.

Aká bude práca s AI v budúcnosti?

Odborník Meliško tvrdí, že umelá inteligencia predsa nepracuje sama pre seba, ale má byť našou predĺženou rukou. Ako príklad použil priemyselnú revolúciu. "Ani vtedy sa (aj napriek veľkým obavám vtedajších pracovníkov) nestalo, že parné stroje a neskôr aj prvé roboty úplne nahradili ľudí. Jednoducho začali vykonávať najťažšie, najnebezpečnejšie alebo repetičné úkony a ľudia sa presunuli na iné pozície, kde mohli lepšie využívať svoje unikátne schopnosti," vysvetlil.

Meliško si myslí, že je to podobná situácia avšak "namiesto našich fyzických schopností dostáva pomyselný "boost" (pozn. redakcie ide o podporu) naše myslenie." 

Implementácia AI

Podľa odborníka na AI sa mnoho firiem do toho momentálne vrhá "po hlave", skúšajú najnovšie vychytávky bez zadefinovania nejakého konkrétneho konceptu.

"Myslím si, že pri navrhovaní spolupráce medzi ľuďmi a AI je dôležité zaujať holistický prístup, plánovať procesy, komunikovať dlhodobé vízie a pochopiť prirodzené rozdiely medzi schopnosťami ľudí a umelej inteligencie. Každý zamestnanec by mal jasne vedieť, aká je jeho úloha a s akými procesmi mu (ne)vie pomôcť AI," vysvetľuje Meliško.

Podľa odborníka by sa malo zaškoliť čo najviac pracovníkov, a to bez ohľadu na ich vek, aby vedeli s umelou inteligenciou pracovať. "V opačnom prípade sa môže stať, že medzi nimi začnú vznikať veľké výkonnostné rozdiely. Ani dnes predsa vo fungujúcej firme nepoužíva polovica ľudí laptopy, kým ta druhá vyťukáva správy na písacom stroji," zdôraznil.

Umelá inteligencia v bežnom živote

Lídri firiem majú pred sebou dôležitú úlohu, a to povzbudzovať svojich zamestnancov a hovoriť o umelej inteligencii čo najtransparentnejšie. "Je dôležité zabezpečiť, aby sa členovia tímu pri takýchto zmenách cítili cenní a nenahraditeľní a jasne rozumeli svojim úlohám v tíme. Samozrejme, takéto zmeny môžu znamenať aj rôzne zmeny procesov a zloženia tímov, keďže niektoré úlohy zaberajúce veľké množstvo času bude vykonávať AI a zamestnanci sa budú môcť zamerať na strategickejšie či kreatívnejšie zadania," vysvetlil.

"Predpokladám, že o pár rokov už bude integrácia AI do našich životov tak bežná, že sa nad ňou nebudeme ani pozastavovať. Momentálne však musíme venovať všetko svoje úsilie tomu, aby tento proces prebiehal správne a podľa pravidiel," povedal na margo Meliško.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok