Zohrala kľúčovú rolu v Titanicu. Ikonickú rekvizitu z kultového filmu vydražili za horibilnú sumu

ta3/ČTK
27.3.2024 09:39

Plávajúci kus dreva, ktorý pomohol udržať nažive hlavnú ženskú postavu Rose po námornej katastrofe v oscarovom filme Titanic, sa predal na aukcii za 718 750 dolárov (663 837 eur), informovala spravodajská stanica BBC.

Od uvedenia filmu v roku 1997 fanúšikovia diskutovali o tom, či bola doska dostatočne veľká na to, aby sa na ňu zmestil jej milenec Jack a zachránil ju pred smrťou v ľadovom oceáne.

Predaj bol súčasťou aukcie rekvizít a kostýmov, ktoré vlastní sieť reštaurácií a rezortov Planet Hollywood.

Na veľkosti záleží

Fiktívny Jack, ktorého vo filmovom trháku stvárnil Leonardo DiCaprio, trval na tom, že panel - časť rámu dverí - bol dosť veľký len pre Rose, ktorú hrala Kate Winslet. Neskôr kvôli tomu hrdina filmu zahynul v mrazivom Atlantiku.

V epizóde relácie Mythbusters z roku 2012 režisér Titanicu James Cameron prezradil, že kvôli tejto scéne dostáva denne desiatky e-mailov, v ktorých sa o Rose hovorí ako o "sebeckej" a o Jackovi ako o "idiotovi". Debatu však ukončil slovami, že Jack musel zomrieť podľa jeho scenára. Pripustil však, že to "možno pokazili" a drevený panel mali urobiť trochu menší.

Podľa Heritage Auctions rekvizita, ktorá sa často zamieňa s dverami, vznikla na základe kompletného kusu trosiek zachránených z tragédie v roku 1912. V súvislosti s diskusiou o tom, či sa na panel mohli zmestiť obaja, sa v ponuke uvádza: "Podpera meria približne 2,4 metra na dĺžku a jeden meter na šírku."

Bič z Indiana Jones aj kostým Spidermana

Medzi ďalšie rekvizity, ktoré sa objavili v aukcii, patril bič z filmu Indiana Jones a Chrám skazy, ktorý sa predal za 525 000 dolárov. Oblek Spidermana, ktorý nosil Toby Maguire, sa predal za 125 000 dolárov, zatiaľ čo sekera, ktorou Jack Nicholson presekol dvere do kúpeľne vo filme Osvietenie, zaujala rovnakú sumu.

Aukcia, ktorá sa skončila v nedeľu večer, vyniesla 15,68 milióna dolárov, čím sa stala jedným z najúspešnejších predajov zbierky rekvizít a kostýmov, uviedla aukčná sieň Heritage Auctions. "Bolo tam nespočetné množstvo dražieb... toľko, že sme stratili pehľad," povedal Joseph Maddalena z aukčného domu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok