Vláda navrhla obmedziť právo verejnosti pripomienkovať stavebné zámery, schválila návrh na umožnenie plošného odstrelu medveďov blízko obcí

ta3/TASR/ČTK/Veronika Pancuráková/Martin Belej
27.3.2024 06:14 , Aktualizované: 27.3.2024 11:29

Ekonomicko-sociálna situácia v okresoch Galanta a Dunajská Streda i návrhy noviel zákonov sú predmetom stredajšieho výjazdového rokovania vlády. Kabinet premiéra Roberta Fica (Smer-SD) zasadá v Galante.

Predkladanie návrhov

Niektoré podmienky prijatia vysokokvalifikovaných zamestnancov na územie SR sa majú zjednodušiť. Vyplýva to z návrhu novely zákona o pobyte cudzincov, ktorý schválila vláda.

Vláda súhlasí so začatím obstarávania na rekonštrukciu areálu Úradu vlády. Dôvodom je okrem iného havarijný stav inžinierskych sietí vodovodu a kanalizácie. Predpokladané výdavky na realizáciu prác sú na úrovni 7 136 228 eur.

"Hlavným stavebným objektom je výstavba novej vstupnej budovy určenej pre návštevy a zamestnancov Úradu vlády, ďalej rekonštrukcia vnútroareálových spevnených plôch a komunikácií vrátane čestného nádvoria," uvádza sa v schválenom materiáli.

Novela zákona o posudzovaní vplyvov na životné prostredie by mala zjednodušiť a zrýchliť proces posudzovania z dôvodu prepojenia s povoľovacím procesom pre stavby a prevádzky podliehajúce posudzovaniu vplyvov. Vyplýva to z návrhu legislatívnej úpravy, ktorý v stredu schválila vláda.

"Cieľom návrhu zákona je odstránenie problémov administratívneho procesu vyplývajúcich z praxe, prispôsobenie procesov novej právnej úprave v oblasti výstavby a územného plánovania, skrátenie konaní a zabezpečenie vyššej profesionality štátnej správy, ako aj upravenie procesu v zmysle upozornení Európskej komisie," upozornilo Ministerstvo životného prostredia ako predkladateľ návrhu.

Vláda, okrem iného, schválila návrh ústavného zákona, ktorý umožňuje plošné odstrely medveďov pohybujúcich sa v okolí miest a dedín.

Vláda schválila zákon o finančnej pomoci neštátnym centrám pre deti a rodiny, poskytujúcim starostlivosť fyzicky i duševne zdravotne znevýhodneným deťom. Finančný príspevok pre tieto zariadenia má vláda zvýšiť o 40%, uviedol Erik Tomáš na sociálnej sieti.

Obmedzenie práva verejnosti pripomienkovať stavebné zámery

Vláda chce výrazne obmedziť súčasné právo verejnosti zapojiť sa do posudzovania možných dopadov pripravovanej výstavby rôznych projektov na prírodu (EIA). Vyplýva to z návrhu novely príslušného zákona, ktorý dnes kabinet premiéra Roberta Fica schválil na svojom výjazdovom zasadnutí.

Bývalý námestník na ministerstve životného prostredia Michal Kiča uviedol, že chystané zmeny vylúčia verejnosť z 90 percent konania ohľadom EIA. Združenie vlastníkov veľkých firiem Klub 500 vládnu predlohu naopak uvítalo.

Ministerstvo životného prostredia zmeny zdôvodnilo snahou o zjednodušenie a zrýchlenie riadenia posudzovania projektov z hľadiska ich možného dopadu na prírodu. To pri väčších zámeroch predchádza posudzovaniu žiadosti investora o vydanie stavebného povolenia.

Príchod do Galanty

V rámci zhodnotenia sociálno-ekonomickej situácie a vybraných problémov v okresoch Galanta a Dunajská Streda by mala vláda prijať v rámci jednotlivých rezortov konkrétne úlohy. Príchod vládnych predstaviteľov sprevádzal hlučný protest.

Približne 30 ľudí pískalo a kričalo "kolaboranti" pri každom jednotlivom príchode ministrov. Situáciu si môžete pozrieť na videu našich redaktorov, ktorí sú na mieste

Vládu vítal tiež spevom folklórny súbor. Ministrom pri príchode ponúkli chlieb a soľ.

Príchod ministra životného prostredia Tomáša Tarabu:

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok