Pokoj zbraniam. Bezpečnostná rada OSN po prvýkrát vyzýva na okamžité prímerie v Pásme Gazy

25.3.2024 15:58

Bezpečnostná rada OSN v pondelok prijala svoju prvú rezolúciu od začiatku vojny v Pásme Gazy v októbri minulého roka, v ktorej vyzýva na okamžité prímerie. To má trvať minimálne do konca moslimského mesiaca ramadán, ktorý sa končí 9. apríla. Spojené štáty sa zdržali hlasovania.

GJhdLUfWEAAXHx5.jpg
X / UN News

Bezpečnostná rada OSN prijala dve rezolúcie, v ktorých vyzvala na poskytnutie väčšej humanitárnej pomoci počas súčasnej vojny v Pásme Gazy, ktorá sa začala 7. októbra teroristickým útokom palestínskeho hnutia Hamas na Izrael. Žiadna z rezolúcií ale zatiaľ nevyzvala k prímeriu.

Cesta k trvalému prímeriu?

Text rezolúcie, ktorú navrhlo desať nestálych členov Bezpečnostnej rady, podľa denníka Haarec vyzýva na okamžitý pokoj zbraní v Pásme Gazy počas ramadánu, čo by malo viesť k trvalému prímeriu. Dokument tiež požaduje prepustenie všetkých rukojemníkov, ktorých drží Hamas v Gaze od útoku z vlaňajšieho októbra, keď v Izraeli zabil asi 1200 ľudí a asi 250 osôb uniesol. Stovku prepustil počas doteraz jediného prímeria v tejto vojne koncom novembra.

Denník Haarec napísal, že prímerie v rezolúcii nie je podmienené prepustením rukojemníkov, ale obe výzvy sú spomenuté paralelne. Práve kvôli tomu krátko pred hlasovaním podľa izraelských médií premiér Benjamin Netanjahu pohrozil, že odvolá cestu svojich úradníkov do Washingtonu, plánovanú na tento týždeň, pokiaľ USA rezolúciu nevetujú.

Bezpečná evakuácia ako podmienka

Izraelskí činitelia by mali v USA rokovať o snahe Netanjahua začať operáciu aj na juhu Pásma Gazy v oblasti Rafáhu, kde ale teraz prebýva v chudobných podmienkach 1,5 milióna Palestínčanov. USA sa snažia Netanjahua od tejto operácie odradiť, pokiaľ civilistom nezaistia bezpečnú evakuáciu.

Krátko pred hlasovaním Bezpečnostnej rady Biely dom oznámil, že vo Washingtone by sa dnes mali stretnúť izraelský minister obrany Joav Galant s americkým bezpečnostným poradcom Jakom Sullivanom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok