Po voľbách rovno pred súd. Harabin mal vysvetliť status, v ktorom schvaľoval vojnu na Ukrajine

ta3/Martin Belej/Veronika Pancuráková/TASR
25.3.2024 09:52 , Aktualizované: 25.3.2024 12:58

Súdny proces s exšéfom Najvyššieho súdu Štefanom Harabinom sa v pondelok nezačal. Samosudca Špecializovaného trestného súdu v Pezinku Ján Buvala síce prijal obžalobu podanú pre prečin hanobenia národa, rasy a presvedčenia a prečin schvaľovania trestného činu, ale obhajoba podala sťažnosť. O obžalobe tak bude rozhodovať Najvyšší súd.

Dôvodom predvolania na súd mal byť status, ktorý Harabin uverejnil na sociálnej sieti. „Urobil by som presne to isté, čo Putin v súvislosti s udalosťami na Ukrajine,“ uviedol.

Výhrady proti Harabinovi mali viacerí

Zrušený Úrad špeciálnej prokuratúry podal trestné oznámenie na bývalého ministra spravodlivosti a bývalého predsedu Najvyššieho súdu ešte v polovici minulého roka.

Trestné oznámenia na Harabina podali tiež vtedajší poslanci Juraj Šeliga, Andrej Stančík, Kristián Čekovský, Ján Benčík alebo Ondrej Dostál, priblížil denník Sme.

Súdny proces nezačal

Harabin spochybňoval aj opatrenie, ktorým bol prokurátor poverený zastupovať obžalobu pred súdom a príslušnosť ŠTS rozhodovať tento prípad. "Zastávam názor, že obžaloba spĺňa všetky zákonom požadované náležitosti. Trvám na podanej obžalobe," reagoval prokurátor, ktorému prvostupňový súd vyhovel.

Obžalovaný je presvedčený o tom, že obžaloba napokon nebude prijatá. "Jednoducho som bol dva roky nezákonne obvinený," tvrdil pred budovou súdu.

Pozrite si archívnu reportáž zo 16. 5. 2022 o Štefanovi Harabinovi, ktorého zadržala NAKA:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok