Cez vzdušný priestor Poľska preletela ruská raketa, spôsobila poplach. Varšava žiada vysvetlenie

ta3/TASR
24.3.2024 08:25 , Aktualizované: 24.3.2024 16:27

Ruská riadená strela vypálená počas útokov na západe Ukrajiny v nedeľu ráno na krátky čas narušila vzdušný priestor Poľska, informujú agentúry AFP a DPA. Poľsko uviedlo, že bude od Moskvy žiadať vysvetlenie.

Raketa nájdená v poľskom lese má majiteľa, je ním Rusko
TASR/AP

Narušenie oblohy

Generálny štáb poľských ozbrojených síl na sociálnej sieti X oznámil, že o 4:23 h bol vzdušný priestor krajiny narušený riadenou strelou vypálenou ruským lietadlom.

Strela v poľskom vzdušnom priestore zotrvala 39 sekúnd a vojenské radarové systémy ju počas tejto doby sledovali.

Zavolali si veľvyslanca

Hovorca poľského ministerstva zahraničných vecí Pawel Wronski vo vyhlásení uviedol, že Poľsko bude od Moskvy žiadať vysvetlenie. Ruskú federáciu vyzval, aby ukončila svoje letecké útoky voči ukrajinským obyvateľom a územiu, ukončila vojnu a sústredila sa na svoje domáce záležitosti.

Zároveň si Poľsko predvolalo ruského veľvyslanca. Ďalšie kroky budú závisieť od informácií, ktoré veľvyslanec poskytne, povedal námestník poľského ministra zahraničných vecí Andrzej Szejna.

Rusko v noci na nedeľu uskutočnilo vzdušné útoky na ukrajinské hlavné mesto Kyjev a Ľvovskú oblasť na západe Ukrajiny, ktorá má spoločné hranice s Poľskom. Na Ukrajine bol v noci vyhlásený celoštátny letecký poplach.

Operačné veliteľstvo poľských ozbrojených síl (RSZ) uviedlo, že jeho sily sú v stave zvýšenej pohotovosti z dôvodu "intenzívnej aktivity" diaľkového letectva Ruskej federácie v noci na nedeľu a raketových útokov na Ukrajine.

Pozrite si archívnu reportáž o jednej zo zablúdených rakiet vo vzdušnom priestore Poľska.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok