Muskova spoločnosť SpaceX ani na tretí pokus neuspela. Raketa Super Heavy sa po dlhšej ceste stratila vo vesmíre

ta3/čtk/CNN
14.3.2024 15:00 , Aktualizované: 14.3.2024 16:14

Vesmírny dopravný systém Starship spoločnosti SpaceX vo štvrtok tretíkrát nedokončil testovací let, keď spoločnosť stratila kontakt s kozmickou loďou približne 50 minút po štarte. Hoci sa dostala ďalej ako pri predchádzajúcich dvoch pokusoch, pri návrate na Zem bola nakoniec zničená, uviedla spoločnosť v živom komentári.

Predchádzajúce dva pokusy - v apríli a novembri minulého roka - sa skončili výbuchmi už po niekoľkých minútach.

Štart rakety

Obrovský vesmírny systém odštartoval o 14:25 h SEČ zo štartovacej rampy na vesmírnej základni Starbase Spaceport pri meste Boca Chica v Texase, informuje česká CNN.

Spoločnosť SpaceX vo štvrtok krátko po poludní na sociálnej sieti X oznámila, že štart bol posunutý na 13:30 EDT. Neskôr však bol posunutý na 14:10 EDT. Podľa najnovších informácií to vyzerá tak, že kozmická loď by mala odštartovať o 14:25 hod.

Pozrite si štartovací let rakety Super Heavy s kozmickou loďou Starship.

Tretí skúšobný let

Plán tretieho skúšobného letu sa líšil od predchádzajúcich pokusov. Tentoraz mala trajektória Starshipu smerovať k dopadu do Indického oceánu, zatiaľ čo pri predchádzajúcich testoch sa plánovalo ukončenie letu v blízkosti Havajských ostrovov. Podrobnosti nie sú jasné, ale očakávalo sa, že štartovací stupeň sa po oddelení od kozmickej lode opäť pokúsi pristáť vo vodách Mexického zálivu neďaleko základne SpaceX.

Z čoho sa skladá raketa?

Starship sa skladá z obrovskej nosnej rakety Super Heavy a druhého stupňa, vesmírnej lode Starship. Systém spolu meria 120 metrov, čo z neho robí najväčší systém svojho druhu, aký bol doteraz postavený. Zároveň ide o najvýkonnejší systém vesmírnej dopravy - nosnú raketu poháňa 33 raketových motorov Raptor a kozmickú loď šesť rovnakých jednotiek.

Testovacie lety sú zatiaľ plánované bez posádky, ale SpaceX tvrdí, že plavidlo by malo v budúcnosti prepravovať až 100 ľudí alebo veľké množstvo nákladu a vybavenia.

Prvá skúška nevyšla

Pri prvej skúške raketa explodovala na pokyn riaditeľa spoločnosti SpaceX Elona Muska pre vážne technické problémy, pri druhej v dôsledku zlyhania systému na vypúšťanie tekutého kyslíka. Musk tvrdí, že vypustenie kyslíka bolo potrebné pre absenciu nákladu a výbuch by nenastal, ak by loď náklad niesla.

Starship je dosiaľ najväčším a najvýkonnejším raketovým systémom, aký bol kedy postavený. Zohráva kľúčovú úlohu nielen v plánoch amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) pri doprave astronautov na Mesiac, ale aj v plánoch Muska na kolonizáciu Marsu.

Pozrite si archívnu reportáž z 18. novembra 2023, ako SpaceX neuspela ani druhý raz.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok