Opozícia neuspela, príspevok za osobnú asistenciu ZŤP sa nerozšíri

TA3 TASR SITA
22.9.2016 20:02

Poberanie príspevku za osobnú asistenciu sa nebude rozširovať na širšiu rodinu. Opozícia takisto neuspela ani s návrhom na odpolitizovanie školstva či s novelou zákona o rodine.

Opozícia neuspela, príspevok za osobnú asistenciu ZŤP sa nerozšíri
SITA/Marek Mrviš

Príspevok za asistenciu ZŤP

Parlament odmietol novelu zákona o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia, ktorú predložili poslanci z opozičného hnutia Sme rodina Boris Kollár a Petra Krištúfková.

Možnosť poberať tento príspevok chceli rozšíriť o manžela, manželku, rodičov alebo fyzickú osobu, ktorá prevzala dieťa do starostlivosti nahrádzajúcej starostlivosť rodičov na základe rozhodnutia súdu. Taktiež navrhovali, aby tento príspevok mohla poberať aj fyzická osoba, ktorú súd ustanovil za opatrovníka osoby s ťažkým zdravotným postihnutím, o deti, starých rodičov, vnúčatá, súrodencov, nevestu, zaťa, svokru aj svokra, teda o osoby, ktoré sa v širšom slova zmysle považujú za rodinu.

Zákon o rodine

Rozvod manželov by nemal znamenať zánik spoločnej náhradnej osobnej starostlivosti. Po rozvode manželov by mal súd rozhodnúť, ktorému z bývalých manželov maloleté dieťa ponechá v starostlivosti - takýto návrh zmeny zákona o rodine predložila v pléne NR SR poslankyňa Natália Blahová (SaS) a poslanec Ondrej Dostál (SaS). Návrh poslanci do druhého čítania neposunuli.

„Súčasný zákon o rodine stanovuje, že náhradná osobná starostlivosť zaniká rozvodom manželov, ktorým bolo maloleté dieťa zverené do spoločnej náhradnej osobnej starostlivosti a rovnako pestúnska starostlivosť zaniká rozvodom manželov, ktorým bolo maloleté dieťa zverené do spoločnej pestúnskej starostlivosti,“ povedala predkladateľka návrhu Natália Blahová s tým, že zákon o rodine pritom neviaže náhradnú osobnú starostlivosť ani pestúnsku starostlivosť na existenciu manželstva.

Voľba riaditeľa školy

Obce a vyššie územné celky, ktoré sú zriaďovateľmi škôl, neprídu o právo odmietnuť kandidáta na riaditeľa školy či školského zaradenia. Túto kompetenciu im chceli vziať opoziční poslanci z OĽaNO-NOVA a SaS, ich návrhy podobných noviel zákona o štátnej správe v školstve a školskej samospráve však plénum nepodporilo.

Veronika Remišová (OĽaNO-NOVA) chcela zmenou právnej normy odpolitizovať voľbu riaditeľa školy. Jej návrh počítal s návratom k stavu, keď zriaďovateľ nemohol odmietnuť kandidáta na riaditeľa. Podľa Remišovej novely mala rada školy predložiť návrh na kandidáta na riaditeľa na základe výsledkov výberového konania zriaďovateľovi. Ten mal kandidáta vymenovať na päťročné funkčné obdobie v lehote do 30 dní odo dňa predloženia návrhu. Návrh rady školy mal byť pre zriaďovateľa záväzný.

Remišová pripomenula, že v súčasnosti môže zriaďovateľ dvakrát po sebe odmietnuť kandidáta na post riaditeľa, ktorého navrhla rada školy na základe výberového konania. "Pri druhom vyslovení nesúhlasu sa vyžaduje schválenie trojpätinovou väčšinou všetkých členov príslušného zastupiteľstva. Podľa mnohých učiteľov sa takouto právnou úpravou vytvára priestor pre korupciu, klientelizmus, rodinkárstvo a politické nominácie riaditeľov," uviedla.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok