Sýrske Aleppo čelilo intenzívnym náletom, hlásia desiatky mŕtvych

TA3 ČTK
22.9.2016 13:48

Pri bombardovaní povstaleckých oblastí na východe Aleppa zahynulo 45 ľudí. Agentúre Reuters to povedal riaditeľ nemocnice v tomto starom meste Al-Kuds Hamza Chatíb.

Nátlak na opozíciu

Vojenské lietadlá podnikli v oblasti vôbec najintenzívnejšie nálety za posledné mesiace. "Neexistuje zbraň, ktorú by nepoužili," uviedol jeden z predstaviteľov povstaleckej skupiny Fastakim, ktorá v meste pôsobí.

Podľa iného z rebelov boli pri útoku nasadené aj zápalné bomby. "Ide o nátlak na opozíciu. Rusi len chcú, aby sme sa vzdali. Žiadne iné riešenie nemajú," dodal zástupca povstalcov.

Pokoj zbraní skončil

Americký minister zahraničia John Kerry žiadal, aby Rusko a sýrska vláda zastavili nálety nad sýrskou vojnovou zónou. Ide podľa neho o poslednú šancu, ako sa pokúsiť zachrániť prímerie, ktoré v krajine platilo do nedeľnej polnoci. Rusko a USA vyrokovali 9. septembra pre Sýriu prímerie, ale sýrska armáda v pondelok večer oznámila, že pokoj zbraní skončil.

Takmer okamžite boli obnovené útoky na Halab, v jeho východnej časti ovládané opozíciou v noci na stredu napočítali svedkovia 100 výbuchov. Podľa námestníka ruského ministra zahraničia je prímerie v Sýrii najlepším možným riešením.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok