Kozácka strana omylom vyhrala voľby v malej ruskej dedine

TA3 TASR
21.9.2016 11:30

Ruská opozičná Strana ľudovej slobody, ktorá sa v celoštátnom meradle ani nedostala do parlamentu, vyhrala voľby do Štátnej dumy v jednej z kozáckych dedín na Kubáni v dôsledku chyby členov volebnej komisie.

Kozácka strana omylom vyhrala voľby v malej ruskej dedine
SITA/AP

Predseda volebnej komisie Krasnodarského kraja Alexej Černenko priznal, že k prvej chybe došlo ešte pred voľbami. Po odstúpení jedného z trojice kandidátov strany PARNAS vtedy členovia komisie z hlasovacích lístkov omylom vyškrtli mená všetkých kandidátov PARNAS-u.

V druhom prípade zasa meno odstúpivšieho kandidáta neškrtli, ale urobili znak kríža v štvorci pri jeho mene. Podľa ruského volebného zákona sa však akýkoľvek znak v tomto štvorci považuje za vyjadrenie podpory danému kandidátovi či politickej strane. Volebná komisia síce prišla na svoju chybu, ale keďže nevedela, ktoré hlasovacie lístky takto upravil volič a ktoré člen komisie, sčítala ich ako platné v prospech kandidáta.

Oba incidenty prešetruje príslušná volebná komisia, informovala agentúra RIA Novosti. V nedeľných voľbách sa strane PARNAS nepodarilo prebojovať do Štátnej dumy. Podporilo ju 0,73 percenta voličov. Víťazom volieb sa podľa očakávania stala prokremeľská strana Jednotné Rusko.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok