Vlaky zadarmo by mohli začať platiť v celej Európe

TA3 ČTK
19.9.2016 10:11

Mladí Európania by mohli v budúcnosti zadarmo získať jeden lístok na cestovanie vlakom po Európe. Ako napísal nemecký denník Die Welt, niekoľko europoslancov pripravuje návrh, ktorý by im to mal umožniť. Nápad má podľa denníka podporu niekoľkých poslaneckých frakcií.

Vlaky zadarmo by mohli začať platiť v celej Európe
SITA/AP

S návrhom prišiel nemecký europoslanec Manfred Weber z Európskej ľudovej strany. Podľa neho by mal každý občan Európskej únie dostať pri dovŕšení 18 rokov lístok zvaný Interrail Ticket. Ten v súčasnosti stojí medzi 200 a 479 eurami a umožňuje neobmedzené cestovanie po európskej železnici na päť dní až mesiac v závislosti na cene.

"Chceme našej mládeži odovzdať túto úžasnú Európu. Každý mladý Európan by mal k 18. narodeninám dostať Interrail Ticket, aby mohol objaviť krásu a rozmanitosť Európy," uviedol Weber pre Die Welt. K návrhu sa podľa Die Welt priaznivo postavili aj zástupcovia európskych Zelených a liberálov. Podpredseda európskeho parlamentu z Aliancie liberálov a demokratov pre Európu Alexander Lambsdorff povedal, že by podporil financovanie návrhu z rozpočtu EÚ.

Každý rok dovŕši 18 rokov asi 5,4 milióna Európanov, celkové ročné náklady by teda boli okolo 1,5 miliardy eur. Odmietavo sa k nápadu stavia šéf sociálnych demokratov v europarlamente Gianni Pittel. "Nemyslím si, že to je hlavná priorita pre EÚ," povedal. Podľa neho je dôležitejšie, aby sa Únia zamerala na vytváranie pracovných miest pre mladých Európanov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok