Ľudia sú v strate, no firmy prosperujú. Ako pandémia a vojna na Ukrajine ovplyvnili finančné trhy?

ta3/Katarína Žgrlíková
23.2.2024 14:42

Čo sme si počas korony našetrili, sme za dva roky zdražovania minuli. Z našich úspor v bankách ubudli astronomické štyri miliardy eur. Podnikatelia však na vysokých cenách zarobili, ich vklady prudko rástli. To všetko ukázala aktuálna analýza Národnej banky. Viac sme si o téme povedali s jej autorom Jánom Bekom.

ta3
ta3

Beka v ta3 uviedol, že sme uzavreli prvé dva roky, ktoré boli charakterizované dynamickým rastom cien, inflácia bola dvojnásobná, a takéto obdobie sme tu podľa neho nemali od začiatku milénia.

Nerovnováha na trhu

V roku 2021 boli vplyvy pandémie vo svete rôzne. Vznikla nerovnováha, čo sa týka logistiky a odberateľských vzťahov. Na všetko sa dlho čakalo, čo sa týka tovarov, služby sa nevyužívali, lebo ekonomika bola zavretá. Toto malo za následok, že ľudia zarábali a ľuďom pomáhali aj vládne programy, ktoré podporovali príjmy domácností.

To znamená, že ľuďom sa globálne zvyšovali príjmy a keďže boli doma, tak kupovali tovary. Vtedy vznikla nerovnováha, dopyt bol príliš silný a ponuka nestíhala.

Ukrajina a inflácia

Potom však prišla vojna na Ukrajine. Toto spôsobilo paniku na trhoch. Finančné trhy nevedeli, či bude dostatok energie v Európe. Ceny komodít začali prudko rásť, s čím sa museli vyrovnať domácnosti aj firmy. Toto všetko akcelerovalo rast cien a náklady sa pretavili do odbytových cien.

Všeobecný nárast cien za posledné dva roky bol približne 23 percent. “Mzdy nám síce vzrástli o 17 percent, takže to nebolo také hrozné, ale za posledné dva roky zaznamenali výrazný prepad príjmov domácností,“ povedal odborník.

Vysoké vklady, ešte vyššie výdavky

Počas pandémie sa ľuďom prudko zvýšili vklady v bankách, keďže nemohli až tak veľmi míňať. Domácnostiam v tomto období vzrástli vklady o asi tri miliardy eur. V nasledujúcich rokoch však to, čo ušetrili, minuli a dokonca aj niečo naviac.

“S nárastom mzdy by mali mať ľudia na základe dlhodobého vzťahu o štyri miliardy viac na účtoch, čo nemali,“ podelil sa o názory odborníkov Beka. Kam sa tieto peniaze podeli? Odpoveďou je rast cien všetkého. To znamená, že ľudia museli viac míňať.

Na druhej strane sa však zvyšovali vklady aj firmám. Tie si však vedeli preniesť náklady do výšky cien. Neboli stratové a náklady vedeli kompenzovať.

Celý rozhovor si môžete pozrieť nižšie:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok