USA zabitie sýrskych vojakov ľutujú, na stretnutí OSN padali tvrdé slová

TA3 ČTK
18.9.2016 10:04

Spojené štáty vyjadrili poľutovanie nad neúmyselným zabitím sýrskych vojakov, ktorí podľa Damasku zahynuli počas leteckých útokov koalície na čele s USA. Washington ubezpečil o tom, že bude naďalej dodržiavať prímerie v Sýrii a bojovať proti islamistickým radikálom.

Zasadala Bezpečnostná rada

Spojené štáty už skôr uviedli, že sa domnievali, že bombardujú pozície teroristické organizácie Islamský štát. "Koaličné jednotky by zámerne neudreli na sýrsku vojenskú jednotku," konštatovala vo vyhlásení americká armáda. Vo vojenskej akcii proti IS a al-Kájde ale hodláme i naďalej pokračovať, povedal vysoký predstaviteľ americkej vlády.

Na žiadosť Ruska sa zišla Bezpečnostná rada OSN na rokovanie o útokoch koaličných jednotiek, ktoré zasiahli pozície sýrskej armády. Pri nálete zahynuli podľa ruských a sýrskych zdrojov desiatky vojakov verných režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

Americká veľvyslankyňa v OSN Powerová Rusko za zvolanie mimoriadneho zasadnutia pätnásťčlennej BR kritizovala. "Rusko musí prestať s týmito lacnými snahami získať body a s týmito divadlami na efekt a sústrediť sa na to, o čo skutočne ide, teda na realizáciu našej dohody," povedala Powerová novinárom pred začiatkom rokovaní Bezpečnostnej rady.

Nad mierom je vraj otáznik

Podľa Powerovej je "cynické a pokrytecké" zvolávať mimoriadne zasadnutie rady kvôli americkému náletu a nezvolať zasadnutí BR OSN k odsúdeniu Asadovho režimu, ktorý "systematicky pácha jednu z najhorších zverstiev za celú generáciu".

Ruský vyslanec pri OSN Vitalij Čurkin na protest proti výrokom Powerovej opustil zasadnutie BR OSN predtým, než sa vyslankyňa dostala k prejavu. Vyhlásil, že za desiatky rokov v diplomatických službách "nebol svedkom takej netaktnosť zo strany USA a že je komentármi Powerovej zdesený".

Čurkin tiež povedal, že kvôli náletom teraz visí nad dohodou o prímerí v Sýrii medzi Moskvou a Washingtonom "veľký otáznik". Rusko a Sýrska organizácia pre ľudské práva oznámili, že koaličné vojská zasiahli sýrske armádne pozície blízko letiska pri meste Dajr az-Zaur.

Sýrska armáda kontroluje riečny prístav v Dajri az-Zauri a tiež časť mesta, ktoré je inak úplne obklopené územím v držaní IS. Zabitých bolo najmenej 62 sýrskych vojakov. Hovorca sýrskej armády vyhlásil, že nálety zničili tri tanky, tri bojové vozidlá a štyri mínometné a protilietadlové zbrane. Ruské ministerstvo zahraničia uviedlo, že útoky vyzerajú ako dôkaz toho, že Washington pomáha ozbrojencom IS.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok