Radičová v ta3 povedala, akú fatálnu chybu urobil Fico po vražde novinára. Systém na Slovensku je ako chobotnica, hovorí Bárdy

ta3/Patrik Mindžák
21.2.2024 10:57

Šesť rokov. Presne toľko uplynulo od chladnokrvnej vraždy mladého novinára a jeho snúbenice. Vraví sa, že čas zahojí všetky rany, no skúste to povedať rodičom, ktorým zomreli deti. K udalostiam sa ta3 vrátila v špeciálnom vysielaní pri príležitosti vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. O tejto téme porozprávali bývalá premiérka i sociologička Iveta Radičová a šéfredaktor Aktualít Peter Bárdy.

Zlyhanie stabilnej alternatívy

„Takáto vražda zostáva a bude traumou pre spoločnosť. Bola to vražda, ktorej príčiny boli politické,“ povedala Radičová s tým, že sloboda médií je opäť obmedzená. „Je nenormálne, aby politici označovali niektoré médiá za nepriateľské.“ Priblížila, že miestami je zo súčasnej situácie na Slovensku zdesená.

Bárdy ozrejmil, že v redakcii Aktualít stále chýba človek kvalít Jána Kuciaka. Čaká na rozhodnutie Najvyššieho súdu SR.

Keď politici naštrbujú dôveru v rôzne inštitúcie, tak občania nevidia dôvod, aby tak robili aj oni, myslí si bývalá premiérka. „Nepodarilo sa nám postaviť stabilnú alternatívu k vládam Roberta Fica. To je veľké zlyhanie,“ dodala. Aj preto sa Slováci vrátili k znovuzvoleniu vlády, ktorá tu bola pred rokom 2020.

Mladý pár zosobňoval stav vtedajšej spoločnosti, vysvetlil Bárdy. „Politici lámu slušnosť. Udalosť, ktorá sa stala, je chyba systému,“ doplnil s tým, že téma by sa nemala bagatelizovať.

Pozrite si živý vstup redaktorky ta3 Veroniky Pancurákovej z Veľkej Mače počas Mimoriadneho štúdia ta3.

Akú rolu hrá Fico?

Za „fatálnu chybu“ označila Radičová to, keď Fico ponúkol milión eur tomu, kto prezradí meno vraha Jána a Martiny.

Ak by nedošlo k tragickej udalosti vo Veľkej Mači, nič by sa na Slovensku nezmenilo, myslí si Bárdy.

„Kuciak upozorňoval na zhubnosť systému. Systém, ktorý je jedna odporná chobotnica, kde každý pozná každého,“ pripomenul.

Prezradil, že spomínaný milión údajne z banky vybavoval obžalovaný podnikateľ Norbert Bödör. Za najväčšie sklamanie Bárdy považuje, že sa Fico cíti ako obeť vraždy a nie ako človek, ktorý by za to mal prevziať politickú zodpovednosť.

Hostia sa zhodli, že boj za demokraciu má pokračovať, ľudia sa nemajú vzdať a nemajú mlčať.

Celú reláciu Téma s Ivetou Radičovou a Petrom Bárdym si môžete pozrieť nižšie:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok