Zrušili výzvu na ochranu ľudských práv, mimovládky od štátu peniaze nedostanú. Rezort spravodlivosti poslal dôvod

ta3
19.2.2024 16:02 , Aktualizované: 19.2.2024 17:18

Ministerstvo spravodlivosti Slovenskej republiky v pondelok e-mailom oznámilo všetkým uchádzačom, že minister Boris Susko zrušil výzvu na podávanie žiadostí o poskytnutie dotácie v programe podpory “Ľudské práva 2024”.

Zrušenie programu oznámil rezort uchádzačom deň pred plánovaným ústnym vypočutím žiadateľov o dotácie a bez akéhokoľvek obsahového vysvetlenia dôvodov zrušenia dotačnej výzvy e-mailom. Redakciu ta3 informovala Sandra Polovková, riaditeľka Post Bellum.

Deň pred obhajobami

V rámci programu, ktorý na rezorte spravodlivosti funguje od roku 2017, pôvodne ministerstvo avizovalo zámer prerozdeliť na presadzovanie, podporu a ochranu ľudských práv a slobôd a na predchádzanie všetkým formám diskriminácie, rasizmu, xenofóbie, antisemitizmu a ostatným prejavom intolerancie sumu v hodnote viac ako 769-tisíc eur.  

"Zajtra sme mali na ministerstve spravodlivosti obhajovať naše projekty zamerané na oblasť ochrany ľudských práv. Zrušenie tejto dotačnej výzvy znamená, že vláda škandalóznym spôsobom – na poslednú chvíľu a bez adekvátneho vysvetlenia - zastavila jediný štátny program podpory projektov v tejto mimoriadne dôležitej oblasti. Vláda nám jasne odkazuje, že ju ľudské práva nezaujímajú," konštatovala Polovková.

Odklon na pomoc iným

Finančné prostriedky z tejto schémy plánuje rezort presunúť na pomoc "najzraniteľnejším obetiam násilia a ochranu ich ľudských práv," informovala hovorkyňa ministerstva spravodlivosti Lucia Hurajtová.

Informácia prišla e-mailom

Ministerstvo o tom informovalo žiadateľov prostredníctvom tohto e-mailu: "Vážení žiadatelia o poskytnutie dotácie v programe LP 2024,

dovoľujem si vás informovať, že dnešným dňom došlo z rozhodnutia ministra k zrušeniu výzvy na podávanie žiadostí o poskytnutie dotácie v programe LP 2024. Uvedené znamená, že ústne vypočutia nebudú realizované a podané žiadosti nebudú ďalej posudzované. V prípade vypísania novej výzvy na podávanie žiadostí o poskytnutie dotácie vás budeme informovať."

Pod správu sa podpísala Katarína Biela z Odboru ľudských práv ministerstva spravodlivosti.

Pozrite si reportáž z 10. januára 2024 o výzve mimovládok pre predsedu NR SR Petra Pellegriniho.

Reakcia ministerstva

Po medializovaní týchto informácií sa k nim vyjadrilo aj samo ministerstvo, ktoré potvrdilo, že aktuálnu dotačnú výzvu zrušilo. Vysvetľuje, že "finančné prostriedky z tejto schémy plánuje rezort presunúť na pomoc najzraniteľnejším obetiam násilia a ochranu ich ľudských práv".

"V tejto súvislosti prebieha komunikácia, cieľom ktorej by malo byť zriadenie pracovnej skupiny, zloženej z odborníkov na danú problematiku," odkázal Suskov rezort a dodal, že o prípadnom vypísaní novej výzvy bude informovať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok