Spomína na začiatok kariéry. Jágr si pred slávnostným vyvesením dresu zatrénoval s hráčmi Pittsburghu

ta3/TASR
18.2.2024 13:53

Jaromír Jágr si deň pred veľkým večerom zatrénoval s hokejistami Pittsburghu Penguins. V nedeľu o polnoci stredoeurópskeho času vyvesia v PPG Paints Arene pred zápasom NHL s Los Angeles Kings jeho dres s číslom 68. Česká hokejová legenda sa stane iba tretím hráčom v klubovej histórii s touto poctou.

Jágr
X/NHL Alumni

Slávnostný ceremoniál sa uskutoční len tri dni po tom, ako Jágr oslávil 52. narodeniny. Pred ním klub podobnou poctou ocenil iba Maria Lemieuxa (66) a Michela Brierea (21).

Jágr si s Pittsburghom zatrénoval prvýkrát od výmeny do Washingtonu Capitals, ktorá sa uskutočnila 11. júla 2001. Na ľade sa predstavil so Sidneym Crosbym, Jevgenijom Malkinom a Krisom Letangom. “Bola to zábava,” povedal pre nhl.com Crosby. “Je to špeciálna udalosť nielen pre neho, ale aj pre nás. Pokúsime si to užiť čo najviac,” dodal kapitán “tučniakov.”

Začiatky v Pittsburghu

Jágr začal svoju zámorskú kariéru práve v drese Pittsburghu, s ktorým dvakrát získal Stanleyho pohár. V drese Penguins odohral 11 sezón, ktoré znamenali najúspešnejšie obdobie jeho kariéry. Okrem dvoch triumfov v Stanleyho pohári sa v službách "tučniakov" dočkal aj svojej jedinej Hartovej trofeje pre najužitočnejšieho hráča súťaže a piatich prvenstiev v kanadskom bodovaní základnej časti.

Za Penguins nastúpil v základnej časti do 806 duelov, v ktorých nazbieral 1079 kanadských bodov. Neskôr sa objavil ešte v ďalších ôsmich zámorských kluboch. V NHL počas 24 sezón strelil 766 gólov a nazbieral 1921 bodov, viac získal len Wayne Gretzky.

Zaslúžené ocenenie

Svoju kariéru ešte stále oficiálne neukončil a v súčasnosti pôsobí v pozícii majiteľa českého extraligového tímu z Kladna. “Je to úplne zaslúžené. Pre tento klub a toto mesto spravil neskutočne veľa. Verím, že z toho bude dobrá oslava, pokúsime sa mu to čo najviac spríjemniť,” dodal Crosby.

Legendu Penguins sledovali v tréningovom centre klubu plné tribúny a nie všetci sa zmestili do haly. Keď Jágr vyšiel von, priaznivci ho privítali potleskom. “Mám z toho obavy. Nemajú ma tu radi,” vtipkoval Jágr. “Som naozaj veľmi poctený tým, čo mi klub pripravil a veľmi si to vážim,” povedal Jágr.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok