Lieky v odpadkoch: Hrozba pre zdravie a životné prostredie. Čo robiť, ak ich nespotrebujeme?

ta3/Martin Belej
13.2.2024 14:10 , Aktualizované: 13.2.2024 15:26

Hromadenie liekov v domácnostiach je nebezpečné, upozorňuje Slovenská lekárnická komora. Preplňovanie domácej lekárničky a nesprávne vyhadzovanie liekov môže viesť k rizikám náhodnej otravy či k ničeniu životného prostredia.

Lieky
TASR/Michal Svítok, Profimedia
Anketa

Nosíte nespotrebované lieky do lekárne?

Áno
- %
Nie
- %
Celkovo hlasov: 106

Bezpečnosť nad šetrenie

Napriek tomu, že nosenie liekov do lekární, po ich nespotrebovaní, môže byť finančne drahšie, je potrebné ich odovzdať lekárnikom. O dostupnosť liečiv sa netreba báť. Takmer dve tretiny Európanov sa vedia dostať do lekárne do piatich minút. Skoro všetci Európania sa k nej dostanú do 30 minút. Faktom je tiež, že obyvateľstvo na Slovensku za posledných 10 rokov výrazne nestúplo, počet lekárni sa však zvýšil o 20 %, preto nie je na mieste ani obava o všeobecnú nedostupnosť liečiv, priblížilo Ministerstvo zdravotníctva SR.

„Zvyšujúci sa počet lekární by v ideálnom prípade mal znamenať nielen lepšiu dostupnosť liečiv, ale aj možnosť zodpovedného a ekologického zbavovania sa liekov, ktoré už v domácnosti neplnia svoj účel. Považujeme preto za nevyhnutné upozorňovať na existujúci systém zberu nevyužitých liekov v lekárňach, ako aj na prevenciu zbytočného hromadenia liekov,“ povedal PharmDr. Ondrej Sukeľ, prezident Slovenskej lekárnickej komory.

Najčastejšie chyby pri zneškodňovaní liečiv

Nevhodné likvidovanie liečiv vedie k prieniku farmaceutických látok do životného prostredia. Z ekologického hľadiska môžu byť lieky nebezpečným toxickým odpadom. Naspäť do lekárne by sa mali nosiť všetky nespotrebované zakúpené lieky.

Je potrebné ich doniesť v pôvodnom obale, teda v blistri (plastový obal, v ktorom sú uložené tablety), vo fľaštičke, či v tube. Pôvodný obal môže mať stopy toxických látok. To platí o liekoch pre ľudí, ako aj pre zvieratá. Do lekárne však netreba nosiť vonkajšie obaly, teda zväčša kartónové, či iné krabičky. V domácnostiach možno vyhadzovať produkty zakúpené v lekárni, ktoré nie sú liekom, teda zdravotnícke pomôcky či výživové doplnky.

Zákon hovorí áno, lekáreň môže povedať nie

Napriek skutočnosti, že farmaceutický odpad je potrebné nosiť do lekárne, Asociácia lekárnikov Slovenska sa stretáva s nepríjemným problémom. „Už takmer rok, a v niektorých lekárňach aj dlhšie, čelíme problému naplnených kapacít týchto priestorov. Na jednej strane nám zákon ukladá povinnosť nespotrebované lieky od pacienta prevziať a uchovávať, na druhej strane si štát neplní povinnosť zneškodnenia tohto odpadu uloženú tým istým zákonom,“ povedal Ondrej Sukeľ, prezident Slovenskej lekárnickej komory.

Interný prieskum v lekárňach združených pod Asociáciou prevádzkovateľov sieťových lekárni na Slovensku (APSL) ukázal, že situácia je alarmujúca. „Aktuálne evidujeme v lekárňach viac ako 3-tisíc vriec," upozorňuje Jaroslav Kypr, predseda APSL. Dodáva, že toto množstvo predstavuje približne 40 ton liekov.

Na neudržateľnosť likvidovania liekov upozorňoval už bývalý riaditeľ Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) Peter Potúček, ktorý na pozícii skončil koncom roka 2023, po odvolaní ministerkou Zuzanou Dolinkovou.

Pozrite si tiež archívny rozhovor o neudržateľnej cene liekov, ktorá výrobcov odrádza od slovenského trhu:

Vyjadrenie rezortu zdravotníctva

Ministerstvo zdravotníctva sa pre ta3 vyjadrilo, že stav preplnených lekární je problém, ktorý nešlo predvídať. „Nikto dopredu nevedel predikovať situáciu, ktorá nastala na trhu ohľadom spaľovní,“ hovorí ministerstvo. Do konca roka 2023 fungovali na Slovensku tri spaľovne, v ktorých likvidovali lieky.

Ide o spoločnosti FCC Slovensko, Duslo a.s a tiež Archív SB. Spoločnosť FCC Slovensko mala pozastavenú činnosť pre likvidáciu liekového odpadu až do začiatku roku 2024. Spoločnosť Duslo a.s nemala dostatočnú kapacitu, aby tento výpadok nahradila. Navyše, do konca októbra 2023 dočasne nevykonávala činnosť. Spoločnosť Archív SB v roku 2023 disponovala len veľmi limitovanými kapacitami, liekový odpad z lekární nemohol byť zbieraný a zneškodnený, priblížil rezort.

Dodal tiež, že problematika spaľovní a vydávania povolení pre spaľovne je v správe Ministerstva životného prostredia SR.

Riešenie vidí rezort zdravotníctva vo vyhlásení nového verejného obstarávania, ktoré pomôže zabezpečiť zber liečiv. Problém sa teda vyrieši až po ukončení obstarávania a po podpísaní „viacročnej zmluvy“, hovorí ministerstvo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok