Demonštranti žiadali pred ministerstvom účinnejšiu ochranu detí

TA3 SITA
14.9.2016 20:17

Približne 150 ľudí sa zišlo na proteste pred budovou Ministerstva práce sociálnych vecí a rodiny SR v Bratislave. Demonštrácia bola reakciou na prípad údajného zneužívania chovankyne resocializačného zariadenia Čistý deň v Galante.

Demonštranti žiadali pred ministerstvom účinnejšiu ochranu detí
SITA/Marek Mrviš

Dubovcová verí v silu verejnosti

Na začiatku protestu vystúpila kapela Živé kvety s pesničkou Vitajte v pekle, ktorej text rozoberá prípad údajne zneužitej Natálie. Demonštrantov, ktorí žiadali účinnejšiu ochranu detí na Slovensku, podporili aj niektorí opoziční politici. Ako vo svojom prejave uviedla verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová, na zabezpečenie účinnej ochrany detí je nutná masívna podpora a tlak verejnosti.

Dubovcová pripomenula, že už niekoľko rokov poukazuje vo svojich správach predkladaných do parlamentu na obmedzovanie práv detí, ktoré sú umiestňované do rôznych zariadení pod správou štátu. "K náprave však doposiaľ nedošlo," skonštatovala.

Kritika detskej ombudsmanky

Podľa Ondreja Gala, ktorý sa dlhodobo venuje problematike násilia na deťoch na Slovensku, nefungujú mechanizmy, ktoré majú zneužívaniu detí zabrániť. Zároveň kritizoval prístup detskej ombudsmanky Viery Tomanovej, ktorá mala podľa neho okamžite po zverejnení aféry navštíviť poškodenú a uistiť ju, že je na jej strane a celá vec bude prešetrená. "Že detský ombudsman je nezávislý, sa ukázalo ako úplná ilúzia," skonštatoval.

Podľa Zuzany Wienk z Aliancie Fair-play Slovensko zápasí s plazivou kultúrou ľahostajnosti k zlu. "Treba sa spojiť a proti tomu postaviť," povedala.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok