O tragédii v Prahe sa vynárajú nové informácie. Telegramový účet s menom strelca nevznikol spätne, úrady mlčia

ta3/KG
9.2.2024 05:45

Po decembrovom útoku na Filozofickej fakulte Karlovej Univerzity v Prahe sa na verejnosti objavili špekulácie ohľadom telegramového kanála, ktorý bol spočiatku považovaný za profil strelca. Podľa najnovších informácií nebol vytvorený spätne.

Praha, streľba
TASR/AP

„Chcem strieľať v škole, možno sa aj zabiť,“ písalo sa na telegramovom účte 10. decembra 2023 o 10.36 h. Na verejnosti sa preto vynorili dohady o tom, či účet nepatril strelcovi, ktorý bol zodpovedný za tragédiu na pražskej univerzite. 

Pochybnosti však vzbudzovali informácie, že správy na účte boli prezentované v azbuke s použitím slangových výrazov. Navyše, k editácii vyššie spomínanej správy došlo 95 minút po tom, čo útočník spáchal samovraždu.

Účet nebol vytvorený spätne

Český portál Neovlivní.cz najnovšie zistil, že účet nebol vytvorený spätne, pričom portál sa odvoláva na dáta bezpečnostných zložiek. 

„Desať dní pred vražedným útokom na študentov a učiteľov filozofickej fakulty sa v kyberpriestore objavila nová stránka. A na nej následne informácia, že sa chystá streľba v škole. Nikto ju ale včas nezachytil,” uvádza Neovplyvní.cz.

Telegramový účet mal vzniknúť 9. decembra o 20:03:50. O deň neskôr sa na ňom objavili plány na streľbu v škole. Tie, na rozdiel od prvého príspevku, nikto neupravoval.

„Máme zadokumentované, že pred útokom skutočne tento kanál existoval a výroky o streľbe tam boli,“ opísal pre portál vysoko dôveryhodný zdroj z bezpečnostnej komunity.

Príspevky videlo štyridsaťtisíc ľudí

V čase vzniku príspevkov si ich prečítalo iba zopár ľudí, no po streľbe sa o účte dozvedela verejnosť. Kým bol kanál zmazaný, príspevky videlo štyridsaťtisíc ľudí.

Stále však nie je jasné, či účet patril strelcovi, ktorého meno figurovalo ako v názve účtu, tak aj v URL adrese, alebo sa zaňho niekto vydával a účet mohol v takom prípade po streľbe premenovať.

„V konečnom dôsledku nie je dôležité, či išlo o účet strelca, alebo niekoho, kto sa zaňho vydával. Podstatné je, že pred útokom informácia o hrozbe, že sa niečo môže stať, bola. A, bohužiaľ, nikto nezareagoval,“ opísal zdroj.

Úrady mlčia

Úrady sa k účtu nevyjadrili. „Pracujeme so všetkými dostupnými informáciami, ktoré k tomu možno mať. Robíme pre to všetko, ale nemôžem vám k tomu povedať vôbec nič,“ uviedol vedúci Národnej centrály proti terorizmu, extrémizmu a kybernetickej kriminalite Břetislav Brejcha.

Pozrite si archívnu reportáž o streľbe v Prahe.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok