Úmrtie slovenského občana v Belgicku: Susko plánuje podať medzištátnu sťažnosť, chce spravodlivosť pre jeho rodinu

ta3/Soňa Búranová/TASR
6.2.2024 09:28 , Aktualizované: 6.2.2024 10:14

Minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD) chce v prípade úmrtia Jozefa Chovanca v Belgicku, ku ktorému došlo ešte v roku 2018, podať medzištátnu sťažnosť. Vyjadril vážne obavy v súvislosti s priebehom súdneho konania, ktoré má objasniť úmrtie slovenského občana po zásahu polície na letisku Charleroi.

Boris Susko
TASR/Jakub Kotian
Minister spravodlivosti Boris Susko

"Ak rozhodnutie, ktoré bude vyhlásené 25. marca 2024, nebude adekvátnou odpoveďou na nami identifikované nedostatky vyšetrovania, budeme sa vážne zaoberať možnosťou podania medzištátnej sťažnosti na Európsky súd pre ľudské práva," avizoval šéf rezortu spravodlivosti.

Vážne pochybnosti nepominuli

Minister zároveň deklaroval, že plne rešpektuje nezávislosť belgických justičných orgánov. "Považujem však za rovnako dôležité, aby sa v prípade, keď existujú vážne pochybnosti o okolnostiach úmrtia slovenského občana a jeho vyšetrovania, príslušné orgány s nimi vyrovnali. A v tomto prípade podľa nášho názoru tieto vážne pochybnosti naďalej existujú," zdôraznil.

Susko chce spravodlivosť

Chovanec zomrel po zásahu belgickej polície 27. februára 2018 po zatknutí belgickou federálnou políciou na bruselskom letisku a následnom kontroverznom zákroku policajtov v cele predbežného zadržania.

Slovenská republika vstúpila do trestného konania ako tzv. partie civile (poškodená strana) 26. marca 2021. Posledné pojednávanie v tejto veci sa uskutočnilo 25. a 26. januára tohto roka na Chambre du Conseil.

Pozostalí čakajú na rozhodnutie súdu už šesť rokov. Susko vyhlásil, že chce spravodlivosť pre jeho rodinu.

Pozrite si archívnu reportáž o rekonštrukcii prípadu Chovanec.

Rezort spravodlivosti žiada, aby doterajšie postupy belgických úradov boli preskúmané nadriadenými orgánmi, keďže z dostupných stanovísk súdnych znalcov podľa ministerstva vyplynuli vážne pochybnosti o príčinách smrti občana SR.

"Závery posudkov našich znalcov sa totiž zásadne líšia od záverov posudkov znalcov, ktorých pôvodne ustanovil belgický súd, pričom chýbali niektoré štandardne odoberané biologické vzorky, ktoré by mohli nevyvrátiteľne preukázať spôsob smrti Chovanca," priblížila hovorkyňa MS SR Lucia Hurajtová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok