Paríž sa pripravuje na otvárací ceremoniál olympijských hier. Prídu státisíce ľudí, čísla však museli okresať

1.2.2024 05:00

Francúzsky minister vnútra Gerald Darmanin v stredu uviedol, že na otváracom ceremoniáli olympijských hier v Paríži sa bude môcť zúčastniť približne 300-tisíc divákov, čo je približne o polovicu menej, ako sa pôvodne plánovalo.

Paríž, olympiáda
TASR/AP

Obrovská šou na rieke Seina prebehne 26. júla a bude prvým otváracím ceremoniálom, ktorý sa uskutoční mimo priestorov štadióna, pripomína agentúra AP.

Desaťtisíce policajtov a vojakov

Súčasťou ceremoniálu bude aj masívna bezpečnostná operácia, do ktorej budú nasadené desaťtisíce policajtov a vojakov.

Športovci sa budú viesť riekou Seina na člnoch po trase dlhej šesť kilometrov. Oba brehy rieky budú pritom lemované divákmi.

Minister Darmanin v rozhovore pre francúzsky televízny kanál France 2 uviedol, že súčasné plány rátajú so 100-tisíc platiacimi divákmi s priamym výhľadom na rieku a viac ako 220-tisíc ľuďmi s voľnými vstupenkami na horných nábrežiach rieky.

Francúzsko je schopné hostiť svet

Organizátori pôvodne odhadovali, že ceremoniál bude môcť sledovať približne 600-tisíc divákov, no minister Darmanin neuviedol dôvod, prečo tieto čísla upravili.

"Viem, že máme najlepšie bezpečnostné zložky na svete a budeme môcť ukázať, že Francúzsko je schopné získavať medaily a predovšetkým bez problémov hostiť svet," povedal.

V decembri francúzsky prezident Emmanuel Macron uviedol, že ceremoniál by sa mohol z bezpečnostných dôvodov presunúť, ak by Francúzsko v predstihu opäť zasiahli extrémistické útoky. Ako príklad vážnej krízy, ktorá by si mohla vynútiť prehodnotenie, uviedol smrtiace extrémistické útoky, ktoré zasiahli Paríž v roku 2015.

Pozrite si reportáž o príprave OH v Paríži.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok