Poirot oslavuje sto rokov, jeho stvoriteľka ho občas nemohla vystáť

ČTK
10.9.2016 13:05

Najpredávanejšia spisovateľka na svete Agatha Christie svoju prvú knihu nazvala Záhada na zámku Styles. Vystupoval v nej aj jeden z najslávnejších literárnych detektívov, márnivý a pedantný mužíček s fúzikmi - belgický detektív Hercule Poirot. Knižku Christie napísala počas roku 1916 a Poirot tak tento rok "oslavuje" 100. narodeniny.

Poirot oslavuje sto rokov, jeho stvoriteľka ho občas nemohla vystáť
SITA/AP

Hercule Poirot je aj po sto rokoch od svojho "zrodenia" doslova celebritou. Sláva literárnej postavy dávno prekročila hranice literatúry, jeho fenomén prenikol aj do filmu, tvár nízkeho mužíka sa objavuje na reklamných predmetoch a oblečení a niektoré detektívove hlášky už zľudoveli. Poirot je hrdý Belgičan žijúci v Londýne a neznáša, keď ho ľudia považujú za Francúza.

Alergický je tiež na to, keď sa komolí jeho meno, každému by malo byť jasné, že sa vyslovuje "Erkyl poÏiar". Je vyberavý v jedle, má jemné spôsoby a starostlivo sa o seba stará, zvláštnu pozornosť venuje svojim povestným fúzikom. Jeho najväčšou zbraňou pri vyšetrovaní sú však jeho dokonalé "šedé bunky mozgové".

"Boli chvíle, keď som sa sama seba pýtala, prečo som stvorila tak protivného a nafúkaného tvora," povedala s nadhľadom kedysi Agatha Christie, ktorá vraj Poirota "niekedy hlboko neznášala". Niekoľkokrát s ním chcela nadobro skončiť. Jej vzťah k Poirotovi často prirovnávajú ku vzťahu Arthura Conana Doylea k inému slávnemu literárnemu detektívovi, Sherlockovi Holmesovi.

Témy: Londýn
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok