Čo vám ušlo z V politike: Šipoš kritizuje Šimkovičovú. Taraba jej radí a vylúčil zákulisnú dohodu SNS a Pellegriniho

ta3/KG/SB
29.1.2024 00:00

Hosťami v relácii V politike boli minister životného prostredia Tomáš Taraba (SNS) a poslanec NR SR Michal Šipoš (SLOVENSKO). V relácii dotkli aj petície za odvolanie ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej (SNS) a predvolebného taktizovania. Prečítajte si, čo vám možno ušlo.

Šipoš, Šimkovičová, Taraba
ta3/TASR/Jaroslav Novák
Zľava Michal Šipoš, Martina Šimkovičová, Tomáš Taraba

Národovkyňa, pritom býva v Rakúsku

Podľa Šipošovho názoru sa Šimkovičová nikdy nemala stať ministerkou. "Je to atrapa na ministra, každý to už vidí," dodal.

"Jej škandály v Českej republike alebo Rakúsku sú podľa mňa hanbou," vyslovil Šipoš. Šimkovičovú označil za človeka, ktorý konšpiruje a "bije sa do hrude, aký je národovec, pritom býva v Rakúsku". 

To, že petíciu za jej odstúpenie podpísalo cez 180-tisíc ľudí, je podľa poslanca hnutia SLOVENSKO "na uterák". Poslanci, ktorí ministerku podporujú, si aj tak "budú tvrdiť svoje". "Aspoň vidieť, ako sa správajú ku kultúrnej obci, a je to ich vizitka," uviedol Šipoš v relácii ta3.

Ministerka bude podporovať národnú kultúru

Pôsobenie Šimkovičovej vo vláde by sa podľa Tarabu dalo prehodnotiť iba vtedy, ak by zistili, že ministerka nenapĺňa vládny program. "Ministerka kultúry bude podporovať národnú kultúru, je to náš program, za ktorým si ona stojí," dodal Taraba s tým, že dúfa, že svoje odvolávanie Šimkovičová využije v obhájenie svojej politiky.

"Ak by mňa išiel niekto odvolávať, neskutočne by som to využil na propagáciu toho, čo všetko som na ministerstve našiel, čo všetko som zmenil a čo všetko sa už teraz podarilo," povedal minister envirorezortu.

Na margo petície za odvolanie ministerky kultúry dodal, že nespochybňuje, koľko ľudí je podpísaných. "Ale voľby sú o štyri roky, a nech sa páči, keď vyhrajú iné politické strany, tak bude iné zloženie vlády," dodal Taraba.

Pozrite si zostrih vyjadrení ministra Tarabu a poslanca Šipoša.

Odvolávanie ministerky

SaS spolu s PS už minulý týždeň avizovali, že podajú návrh na vyslovenie nedôvery ministerke kultúry. Žiadajú jej odchod z funkcie. Zbierajú podpisy pod zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu.

Šipoš v ta3 potvrdil, že odvolávanie ministerky podporia aj poslanci hnutia Slovensko. Pridajú podpisy pod návrh na vyslovenie nedôvery. "Šimkovičová robí hanbu a devastuje kultúru od prvého dňa od nástupu do funkcie," uviedol nedávno.

ta3 vysiela reláciu V politike každú nedeľu o 11.00 h.

Moderuje Richard Dírer.

Taktizovanie pred voľbami

Hostia relácie sa dotkli aj aktuálnej témy - prezidentských volieb. Predvolebné taktizovanie naberá na obrátkach. Návrhy kandidátov na prezidenta je potrebné odovzdať najneskôr do utorňajšej polnoci. Zdá sa, že môže dôjsť k viacerým prekvapeniam ešte pred prvým kolom volieb. 

Aj hnutie Igora Matoviča bude mať svojho kandidáta. Počká si však na šibeničný termín. Na koho poslanci definitívne vsadili, skôr ako 30. januára neprezradia. 

Šipoš dodal, že ak aj neuspeje ich kandidát, zabojujú o to, aby sa prezidentom nestal Peter Pellegrini. 

Aj keď SNS už ohlásila kandidatúru svojho predsedu, situácia sa môže zmeniť. Rozhodnú preferencie pred prvým kolom. Národniari uvažujú o dohode so Štefanom Harabinom. 

"Nie je vylúčené, že môže dôjsť v určitej fáze k nejakej dohode. Buď s pánom Harabinom, že by podporil Danka alebo Danko by podporil Harabina. Ak by jeden z tých kandidátov videl, že má percentuálne nižšiu šancu, mal by podporiť logicky toho druhého," tvrdí Taraba.

V kuloároch sa hovorí aj o ďalšej dohode - medzi SNS a Pellegrinim. Taraba vylúčil akékoľvek zákulisné dohody v koalícii o tom, že Danko nebude útočiť na Pellegriniho výmenou za to, že jeho nehodu nebude vyťahovať na verejnosti.

V skratke povedané, Danko by nebol lynčovaný za autonehodu a Pellegrini by mal podporu SNS. "Ja môžem absolútne vylúčiť, že by prebehla takáto debata," vyhlásil Taraba.

Celé rozhovory s Tarabom a Šipošom po relácii si môžete pozrieť nižšie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok