Kimov režim uskutočnil najväčší jadrový test, výbuch vyvolal otrasy

9.9.2016 06:16

Severná Kórea oznámila, že uskutočnila ďalšiu jadrovú skúšku. Potvrdila tak informácie viacerých krajín, ktoré zaznamenali zemetrasenie v oblasti. Podľa štátnej televízie išlo o výbuch jadrovej hlavice, ktorý bol odpoveďou na nepriateľské postoje Spojených štátov.

Otrasy neďaleko lokality určenej na testy

Severná Kórea oznámila, že vykonala svoj piaty jadrový test a potvrdila tak informácie zahraničných vlád. Podľa agentúry AP štátnej televízie KĽDR uviedla, že armáda uskutočnila úspešný pokusný výbuch jadrovej hlavice, ktorý bol odpoveďou na nepriateľské postoje Spojených štátov.

Zbor náčelníkov štábov juhokórejských ozbrojených síl predtým uviedol vo vyhlásení, že "umelé seizmické vlny" s magnitúdou 5,0 boli zaznamenané neďaleko lokality Pchungje-ri určenej na jadrové testy. Juhokórejské ministerstvo obrany bolo presvedčené, že KĽDR podnikla jadrovú skúšku. Podľa nemenovaného predstaviteľa mal výbuch silu desať kiloton a experti to ohodnotili ako jadrovú skúšku. Pri štvrtom, januárovom teste mal výbuch odhadovanú silu šesť kiloton.

Posledné zemetrasenie s magnitúdou 5,0 bolo najväčšie zo štyroch posledných zemetrasení súvisiacich s nukleárnymi testami KĽDR. Po prvom jadrovom teste KĽDR v roku 2006 boli hlásení umelé seizmické vlny s magnitúdou 3,9; po jej štvrtom teste tento rok v januári boli hlásené otrasy s magnitúdou 4,8.

Európske a americké monitoringové služby takisto zaznamenali podobnú seizmickú činnosť, pričom americká geologická služba USGS ju na svojej webovej stránke označila za "explóziu".

Zhoršenie vzťahov

Severokórejská štátna televízia uviedla, že test zvýšil úroveň jadrového arzenálu krajiny a je sčasti reakciou Pchjongjangu na medzinárodné sankcie, ktoré nasledovali po jeho predchádzajúcom nukleárnom teste z januára a po odpálení rakety dlhého doletu z februára.

Severokórejské testy vyvolávajú obavy u ostatných vlád, pretože sú vnímané tak, že severokórejským vedcom a inžinierom sa darí približovať k cieľu - k výrobe rakiet dlhého doletu vybavených jadrovými hlavicami, ktoré môžu doraziť na územie Spojených štátov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok