Hry XV. paralympiády sa začínajú, Slováci túžia po stej medaile

SITA
8.9.2016 00:26

Slovenská výprava na Hrách XV. paralympiády v brazílskom Riu de Janeiro štartuje náročnú cestu súťažami v boji o výsledky a vzácne kovy. Dvadsaťdeväťčlenný tím športovcov istotne poškuľuje nielen po umiestneniach v elitnej desiatke či šestke, ale aj po miestach na medailových stupňoch.

Hry XV. paralympiády sa začínajú, Slováci túžia po stej medaile
SITA/AP

Neľahký príchod do Ria

"V tomto projekte sme urobili maximum pre športovcov a realizačné tímy. Mali utvorené dobré podmienky a mohli sa patrične pripravovať. Verím, že to ukážu na športoviskách v Riu. Verím, že sa im podarí zo seba vydať všetko. Ak budú súťažiť na hranici svojich možností," povedal vedúci výpravy Samuel Roško, ktorý je zároveň generálnym sekretárom Slovenského paralympijského výboru.

Príchod vedenia slovenskej výpravy do Ria však nebol jednoduchý. "Po prvých rozpačitých dňoch, keď sme prišli do paralympijskej dediny a nevyzeralo to tam na sviatok športu, to snáď konečne máme za sebou a najväčšie problémy takisto. Brazílčania sa pomaly snažia odstraňovať všetky veci, ktoré súvisia so štandardným zabezpečením olympijskej dediny. Verím, že už sa budeme môcť sústrediť len na šport," poznamenal v deň otváracieho ceremoniálu PH 2016 Samuel Roško.

rosko_0a000002-9350-a440.jpg

Slovenská paralympijská bilancia

Slováci si v histórii samostatnosti vybojovali na paralympijských hrách, zimných aj letných, dovedna 92 medailí, z toho 23 zlatých. Všetci v okolí slovenskej výpravy by si priali, aby sa toto číslo cenných kovov už pod patronátom otvorenej náruče Krista Spasiteľa, ktorý je jednou z hlavných dominánt Ria de Janeiro, zaokrúhlilo aspoň na sto. Na to je potrebný zisk aspoň ôsmich medailí.

"Najradšej by som bol, keby už v Riu bola stovka 'doma', ale ak to bude viac, nebudem proti," dodal vedúci výpravy SR. "Máme niekoľko majstrov sveta, Európy či víťazov Svetových pohárov. To značí, že máme vo výprave veľmi dobrú kvalitu. Očakávania sú v každom športe do šiesteho miesta. Verím, že budú aj viaceré medaily," priblížil Roško.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok