ROZHOVOR: Súboj rodákov z Bystrice? Politológ považuje Pellegriniho rozhodnutie za logické, Korčoka ťahá opozícia

ta3/Lenka Klobučníková/Soňa Búranová
19.1.2024 17:09 , Aktualizované: 19.1.2024 18:42

Súboj lídrov prieskumov verejnej mienky. V piatok 19. januára odovzdal prezidentský kandidát Ivan Korčok do NR SR 40-tisíc podpisov a o dve hodiny neskôr Peter Pellegrini oficiálne oznámil, že vstupuje do boja o palác. Pre ta3 o prezidentskej kandidatúre Korčoka a Pellegriniho viac povedal politológ Miroslav Řádek.

Prečo Peter Pellegrini tak dlho otáľal s oficiálnym ohlásením kandidatúry na prezidenta? Mal na to nejaký dôvod?

Predseda Hlasu zaujal k prezidentským voľbám prísne taktizujúci prístup. Hoci vie, že má podľa prieskumov medzi verejnosťou vysokú poznateľnosť aj dôveryhodnosť, na načasovaní ohlásenia si dal záležať.

K zdráhavému "priznávaniu sa" ku kandidatúre na prezidenta mohol mať hneď niekoľko dôvodov: 

  • vnútrokoaličné pomery, v rámci ktorých ho odmietla podporiť koaličná SNS;
  • fakt, že je na čele NR SR, s čím sú spojené politicko-pracovnú úlohy a napokon mohol potrebovať tiež čas na prípravu vlastných prieskumov verejnej mienky a základných komponentov volebnej kampane. 

Kto ho podľa Vás nahradí na poste šéfa Hlasu, ak by vyhral prezidentské voľby? Koho vy považujete za najvhodnejšieho kandidáta? Pellegrini už má svojich favoritov.

Medzi najskúsenejších politikov Hlasu možno považovať Richarda Rašiho, ale aj Tomáš Druckera, ktorý s Hlasom spojil vlastnú politickú stranu Dobrá voľba.

Z mediálneho hľadiska by na pozícii líderky strany dobre vyzerala Denisa Saková. Netreba tiež podceňovať ani niektoré regionálne osobnosti strany, ako napríklad primátora Považskej Bystrice Karola Janasa alebo Jána Ferenčáka.

Napriek tomu, že Pellegrini oznámil oficiálnu kandidatúru až dnes, doteraz vedie v prieskumoch. Ako je to možné?

Petra Pellegriniho verejnosť intenzívne vníma takmer 10 rokov v najvyšších ústavných funkciách. To znamená, že má vysokú poznateľnosť.

V kombinácii s jeho nekonfliktným politickým štýlom, pragmatizmom a zväčša prívetivým vystupovaním to z neho robí jedného z najpopulárnejších politikov. Väčšina ostatných politikov na seba viaže nejaký politický konflikt alebo polarizuje spoločnosť.

Korčok hovorí, že na rozdiel od Pellegriniho ponúka 30 rokov skúseností. Čím podľa Vás bývalý diplomat presvedčí verejnosť?

Ivan Korčok len s príbehom bývalého diplomata by nemusel byť automaticky zvoliteľný do druhého kola volieb. Perspektívnym kandidátom ho robí jeho spojenie so súčasnou parlamentnou opozíciou.

Jej liberálna časť už Ivana Korčoka podporila, pridať by sa mohla aspoň časť opozičných konzervatívcov. Nezanedbateľná môže byť aj podpora mimoparlamentných strán, pretože je možné, že výsledok volieb bude tesný.

Korčok sa donedávna nevyhraňoval voči svojim súperom, no v posledných dňoch vidíme opak. Môže takýto prístup jeho kampani pomôcť alebo jej uškodiť?

Je očakávateľné, že kandidáti o najvyššiu ústavnú funkciu sa budú chcieť voči sebe vymedziť - bez toho by voľby nemali zmysel. Ivan Korčok minimálne dva mesiace otvorene hovorí, že jeho súperom je Peter Pellegrini.

O tom, či vzájomné vymedzovanie sa bude prospešné alebo škodlivé, rozhodnú spôsob a miera. Nepredpokladám ale, že by sa niektorý z dvojice súčasných favoritov volieb chcel zviditeľniť vulgárnosťou alebo násilím, napríklad tak, ako sme to videli pred parlamentnými voľbami. 

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok